Cuba haalt alvast zijn artsen terug uit het Brazilië van Jair Bolsonaro

Ze vormden Cuba’s belangrijkste exportproduct en een waardevolle bron van inkomsten voor het eiland. Maar nu haalt Cuba duizenden dokters terug uit Brazilië, na „neerbuigende en dreigende” uitspraken van de Braziliaanse, aantredende president Jair Bolsonaro.

De extreem rechtse leider, die op 1 januari als president begint, had zich publiekelijk afgevraagd of de ongeveer achtduizend Cubaanse artsen in zijn land wel gekwalificeerd genoeg waren. Ook vindt Bolsonaro het verwerpelijk dat Cuba’s communistische regering een deel van de salarissen van de artsen inhoudt.

„Dit is slavenarbeid”, liet Bolsonaro weten. „Daar zou ik nooit medewerking aan kunnen geven.”

Het terugtrekken van de artsen kan de gezondheidszorg voor miljoenen Brazilianen ontwrichten – Cubaanse artsen werken in verhoudingsgewijs arme gebieden, waar Braziliaanse artsen moeilijk heen te krijgen zijn.

Gezondheidszorg is Cuba’s lucratiefste exportproduct. Artsen werken er voor de staat. Cuba heeft artsen uitgezonden naar 67 landen, wat de Cubaanse schatkist 11 miljard dollar (9,6 miljard euro) per jaar oplevert. Het zogenoemde Mais Médicos-programma begon in 2013 onder de linkse president Dilma Rousseff. Het afbreken ervan is tekenend voor de verslechterende relatie tussen Cuba en Brazilië.

Volgens Cuba keren alle artsen op termijn terug naar huis, maar in Braziliaanse diplomatieke kringen wordt verwacht dat zo’n tweeduizend artsen zullen blijven omdat ze inmiddels diepgeworteld zijn in Brazilië. Bolsonaro heeft artsen die willen blijven asiel aangeboden. (BBC, AP)