Bloomberg doneert 1,8 miljard dollar aan universiteit

Volgens de Johns Hopkins University, waar oud-burgemeester en miljardair Bloomberg zelf ooit studeerde, gaat het om de grootste privéschenking aan een Amerikaanse universiteit ooit.

Voormalig burgemeester van New York Michael Bloomberg schenkt 1,8 miljard dollar aan zijn oude universiteit.
Voormalig burgemeester van New York Michael Bloomberg schenkt 1,8 miljard dollar aan zijn oude universiteit. Foto Cheryl Senter/AP

Voormalig burgemeester van New York Michael Bloomberg doneert 1,8 miljard dollar (bijna 1,6 miljard euro) aan zijn vroegere universiteit, de Johns Hopkins University in Baltimore. De miljardair schrijft zondag in een opiniestuk in The New York Times dat het geld bedoeld is voor studenten die zelf hun gewenste opleiding niet kunnen betalen.

Volgens het Johns Hopkins gaat het om de grootste gift aan een Amerikaanse universiteit ooit. Het geld moet vanaf de herfst van 2019 studenten bijstaan en zorgt ervoor dat studieleningen omgezet worden in giften. Het hoofd van de universiteit Ronald J. Daniels noemt de schenking “transformatief”. Het opleidingsinstituut wil voortaan alleen de beste studenten toelaten, ongeacht of ze de opleiding kunnen betalen.

De Johns Hopkins University is vernoemd naar een handelaar die de universiteit in 1876 bij de oprichting 7 miljoen dollar doneerde, in die tijd de grootste schenking in de VS. De Bill & Melinda Gates Foundation, van de Microsoft-oprichter, begon in 1999 een programma om over een periode van twintig jaar 1 miljard dollar uit te reiken als studiebeurzen. Dat was tot nu toe de grootste privédonatie voor Amerikaans hoger onderwijs.

46,5 miljard

“Een geschikte middelbare scholier zou nooit toegang tot een universiteit geweigerd moeten worden op basis van zijn of haar familie’s bankrekening”, stelt Bloomberg. De 76-jarige oprichter van financieel dienstverleningsbedrijf Bloomberg L.P. is een van de rijkste mensen ter wereld, volgens Forbes met 46,5 miljard dollar (ongeveer 40,6 miljard euro) de nummer tien.

Tussen 2002 en 2013 was Bloomberg burgemeester van New York, hij overweegt een gooi te doen naar het presidentschap in 2020. Bloomberg was eerder een Republikein en vervolgens onafhankelijk van de grote Amerikaanse politieke partijen, maar maakte onlangs bekend dat hij zichzelf registreerde als Democraat.