Blokhuis sluit vaccinatiedwang niet uit

Jongeren die niet zijn ingeënt, als baby, krijgen een uitnodiging om alsnog vaccinaties te komen halen.

Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (ChristenUnie)
Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (ChristenUnie) Foto Bart Maat/ANP

Het ministerie van Volksgezondheid sluit niet uit dat ouders in de toekomst verplicht zullen worden hun baby’s te vaccineren. Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, CU) schrijft deze dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer dat hij ouders daar nu nog niet toe wil verplichten. „Mocht de daling van de vaccinatie-graad aanhouden, en daarmee de volksgezondheid in gevaar brengen, dan zal ik meer verplichtende maatregelen in overweging moeten nemen.”

Voor het zover is, wil Blokhuis ouders die hun baby niet laten inenten voortaan een uitnodiging sturen van het consultatiebureau om dat toch te doen. Jongeren die niet zijn ingeënt, als baby, krijgen een uitnodiging om alsnog vaccinaties te komen halen.

Lees ook: ‘Niet-vaccineren moet gevolgen hebben’

De maatregelen zijn nodig omdat nog maar 90 procent van alle baby’s vorig jaar werd gevaccineerd, terwijl dat jarenlang 95 procent was. Dat is volgens de WHO ook het minimale percentage dat nodig is om de besmettelijke mazelen uit te bannen.

Blokhuis kiest voorlopig voor overtuiging van twijfelende ouders in plaats van dwang. Zo zullen middelbare scholen een lespakket over infectieziektes en vaccins krijgen. Ook het HPV-virus, dat tot baarmoederhalskanker kan leiden, moet in de les besproken worden bij seksuele voorlichting, stelt Blokhuis. Nog niet de helft van alle 12-jarige meisjes haalt het HPV-vaccin. Er komt ook een team van experts dat „actief weerwoord gaat bieden aan misvattingen over vaccinaties, onder andere op sociale media”.