Arthur van Dijk voorgedragen als nieuwe CvdK Noord-Holland

Van Dijk volgt Johan Remkes op, die zijn tweede termijn als commissaris van de koning in Noord-Holland niet afmaakt.

Arthur van Dijk is nu onder meer voorzitter van Transport en Logistiek Nederland.
Arthur van Dijk is nu onder meer voorzitter van Transport en Logistiek Nederland. Foto Peter Hilz / HH

De Provinciale Staten van Noord-Holland bevelen Arthur van Dijk aan als nieuwe commissaris van de koning van de provincie. Van Dijk is volgens de Statenleden een geschikte opvolger van Johan Remkes, die op 1 januari opstapt. Remkes kondigde dit voorjaar aan zijn tweede termijn als commissaris niet af te maken.

Arthur van Dijk is sinds 2013 voorzitter van Transport en Logistiek Nederland. Ook is hij lid van de Sociaal Economische Raad (SER) en zit hij in het bestuur van werkgeversorganisatie VNO-NCW. Daarvoor was hij onder meer wethouder van de gemeente Haarlemmermeer namens de VVD en werkte hij bij de FIOD.

Na de aanbeveling van de Provinciale Staten brengt het ministerie van Binnenlandse Zaken een voordracht uit aan de koning. Daarna wordt Van Dijk op 7 januari tijdens de Statenvergadering geïnstalleerd als zeventiende commissaris van de provincie Noord-Holland. Hij zal dan per Koninklijk Besluit benoemd worden voor een periode van zes jaar.

Van Dijk laat in een eerste reactie weten vereerd te zijn en “er enorm veel zin” in te hebben:

“Het is natuurlijk heel bijzonder commissaris te mogen worden in de provincie waar je zelf woont en bestuurlijk actief bent geweest.”

‘Van Dijk past uitstekend’

De Statenleden schrijven in een verklaring dat Van Dijk “uitstekend” past bij een dit najaar opgestelde profielschets. Daarin werd onder meer gezocht naar “een gezaghebbende en integere bestuurder”, die zich “met enthousiasme voor de provincie inzet”.

Remkes’ tweede termijn als commissaris van de koning liep eigenlijk tot 2022. In april kondigde de 67-jarige politicus aan op 1 januari 2019 voortijdig te stoppen. Hij gaf aan meer tijd vrij te willen maken voor zijn privéleven. Remkes zou zich daarnaast aangemeld hebben als Eerste Kamerlid namens de VVD.

Politieke benoemingen De Haagse banencarrousel draait en het Binnenhof bepaalt, of toch niet?