Renault-topman Carlos Ghosn gearresteerd in Tokio

Ghosn zou een groot deel van zijn salaris verborgen hebben. Volgens Japanse media zijn miljoenen euro’s met de zaak gemoeid.

Ghosn tijdens een toespraak in de Renault-fabriek in Maubeuge.
Ghosn tijdens een toespraak in de Renault-fabriek in Maubeuge. Foto Etienne Laurent/EPA

De Japanse autoriteiten hebben Carlos Ghosn, topman van de Renault-Nissan-Mitsubishi-alliantie, maandag gearresteerd op verdenking van financieel wangedrag. Dat meldt persbureau AP. Eerder op maandag werd al bekend dat Ghosn zich had gemeld bij de politie. De Frans-Braziliaanse topman zou een gedeelte van zijn salaris hebben verborgen in het financieel verslag aan de Japanse beurs. Ook zou hij bedrijfsmiddelen voor persoonlijk gebruik hebben ingezet.

Ghosn is topman van Renault en Mitsubishi en voorzitter van de raad van bestuur van Nissan. Deze Japanse automaker heeft maandag na de berichtgeving over het arrestatiebevel bekendgemaakt dat de bestuursvoorzitter Hiroto Saikawa aan de raad van bestuur gaat vragen Ghosn te ontslaan. De raad overlegt donderdag over het lot van Ghosn.

Volgens Nissan was Ghosn al maanden onderwerp van intern onderzoek nadat klokkenluiders aan de bel trokken over zijn declaraties. Uit dit onderzoek zou gebleken zijn dat hij zich meermaals niet aan de fiscale regels heeft gehouden. Ook zijn collega, directeur Greg Kelly, zou hebben gesjoemeld. Volgens het Japanse medium Kyodo News is 5 miljard yen (bijna 39 miljoen euro) met de zaak gemoeid.

Lees ook: Renault-topman nieuwe baas van Mitsubishi

Tik op de beurs

Op de beurs in Parijs is geschrokken gereageerd op het bericht. Het aandeel Renault is met ruim 10 procent gekelderd. Ook de Franse president Emmanuel Macron heeft gereageerd op het nieuws. Hij stelt dat de Franse Staat “enorm waakzaam” is wat betreft de stabiliteit van Renault.

De 64-jarige Ghosn is al decennia betrokken bij Renault. In 2005 werd hij bestuursvoorzitter van de Franse automaker. Ook gaf hij jaren leiding aan het Japanse Nissan en is hij bestuursvoorzitter bij Mitsubishi.

Correctie (19 november 2018): In een eerdere versie van dit stuk stond dat Ghosn zijn salaris had verborgen voor de fiscus. Dat klopt niet. Hij heeft een gedeelte van zijn salaris niet gemeld bij de Japanse beurs. Hierboven is dat aangepast.