Airbnb haalt aanbod in Joodse nederzettingen van site

In een verklaring geeft het verhuurplatform toe dat het huizenaanbod in de nederzettingen lang onderwerp van discussie is geweest.

Weg die leidt naar de nederzetting Dolev. Op Airbnb worden nu nog huizen in de Joodse nederzetting aangeboden.
Weg die leidt naar de nederzetting Dolev. Op Airbnb worden nu nog huizen in de Joodse nederzetting aangeboden. Foto Baz Ratner/Reuters

Airbnb haalt binnenkort het hele huizenaanbod in Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever van zijn site. Dat laat het verhuurplatform maandag weten. In totaal gaat het om zo’n tweehonderd huizen op de Westelijke Jordaanoever die volgens persbureau Reuters ergens de komende dagen van de site verwijderd zullen worden.

In de verklaring geeft de site toe dat het aanbod in Israëlische nederzettingen lang onderwerp van discussie is geweest. De knoop werd uiteindelijk doorgehakt nadat “tal van deskundigen” waren geraadpleegd. Voorheen handelde het platform op basis van de Amerikaanse wet, die zakendoen in het gebied niet verbiedt. Maar, zo stelt Airbnb nu, naarmate het platform populairder werd, moest er scherper gekeken worden naar “de impact van het beleid”. De nederzettingen liggen volgens de internationale gemeenschap op Palestijns grondgebied en worden dus niet als Israëlisch erkend.

‘Druk van mensenrechtenorganisaties’

In de verklaring wordt niet gesproken over druk die het platform al jarenlang zou ondervinden van Palestijnse mensenrechtengroepen om het aanbod op de Westelijke Jordaanoever weg te halen. Volgens een aantal websites, waaronder nieuwswebsite Middle East Eye, ligt dat wel degelijk aan de beslissing ten grondslag ligt. In 2016 werd een petitie gelanceerd door verschillende mensenrechtenorganisaties (Palestijns en Joods) om de “gestolen huizen” niet langer te verhuren. De petitie werd 153.354 keer ondertekend.

De Israëlische regering heeft nog niet formeel gereageerd, maar volgens de krant Haaretz heeft de minister van Toerisme, Yariv Levin, de activiteiten van Airbnb in Israël direct ingeperkt. Hij zou de maatregel “discriminerend” hebben genoemd. De minister van Binnenlandse Veiligheid, Gilad Erdan, riep verhuurders die getroffen zijn door het nieuwe beleid op zijn beurt op om een rechtszaak aan te spannen tegen het bedrijf. Volgens de minister kunnen zij zich beroepen op een Israëlische anti-boycotwet, aldus Haaretz.

Volgens Saeb Erekat, secretaris-generaal van de Palestijnse partij PLO, gaat het besluit nog niet ver genoeg en had ook oostelijk Jeruzalem op de lijst gezet moeten worden. Non-profitorganisatie Human Rights Watch was maandag wel blij met het besluit, laat een bestuurder via Twitter weten: