‘ABN Amro-managers waarschuwen topman De Swaan in brandbrief’

Volgens de briefschrijvers is er sprake van gebrekkige leiding en zou topman Van Dijkhuizen ‘niet openstaan voor een dialoog over de koers van de bank’.

Het ABN Amro-gebouw op de Amsterdamse Zuidas.
Het ABN Amro-gebouw op de Amsterdamse Zuidas. Foto Cris Toala Olivares/Reuters

Een groep managers van ABN Amro heeft president-commissaris Tom de Swaan in een anonieme brief gewaarschuwd voor problemen in de top van de bank. Dat meldt het FD maandag. De managers doen hun beklag over bestuursvoorzitter Kees van Dijkhuizen en financieel bestuurder Clifford Abrahams.

De brief is volgens het FD gedateerd op 13 september en geschreven uit naam van “circa veertig” managers. Volgens de briefschrijvers is er sprake van gebrekkige leiding en zou Van Dijkhuizen “niet openstaan voor een dialoog over de koers van de bank”. De problemen zouden verder verspreid zijn dan de zakenbank, het onderdeel van ABN Amro waar het al langer rommelt. Zo zouden er “zaken op het gebied van integriteit” spelen.

De briefschrijvers vragen om de status als officiële klokkenluiders binnen de bank, zodat hun identiteit verborgen blijft. De Swaan en Van Dijkhuizen hebben al bekendgemaakt niet in te gaan op dit verzoek. De bank zou zelfs onderzoeken of zij de schrijvers kan “aanpakken” vanwege smaad en te kwader trouw handelen.

Lees ook ons profiel van Tom de Swaan: Ambitieus en ijdel: de nieuwe president-commissaris van ABN Amro

‘Zwaar teleurgesteld’

Van Dijkhuizen zegt tegen het FD “zwaar teleurgesteld” te zijn in de managers. Volgens hem staat zijn deur “altijd open”. Als bewijs draagt hij twee bijeenkomsten in oktober aan tijdens welke de bestuurstop om zijn ervaringen gevraagd zou zijn. De bank heeft bovendien maandag bekendgemaakt zich “niet te herkennen” in de brief en de publicatie in het FD. Het bestaan van de brief wordt overigens niet ontkend, wel twijfelt de bank aan de identiteit van de briefschrijvers.

Het is de tweede keer dat een groep managers van ABN Amro aan de bel trekt. In januari schreven 21 managers gezamenlijk een brief aan toezichthouders De Nederlandsche Bank (DNB), de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en het ministerie van Financiën. Zij concludeerden toen ook dat sturing binnen de organisatie ontbrak en noemden de situatie “nijpend”. Van Dijkhuizen was toen ook onderwerp van kritiek.

Tom de Swaan is sinds juli president-commissaris van ABN Amro. De 72-jarige bestuurder volgde Olga Zoutendijk op, die na felle kritiek op haar werkwijze moest vertrekken bij de bank. Op De Swaans aantreden werd meteen al negatief gereageerd. Volgens de schrijvers van de eerste brief was hij geen goede leider en “onzichtbaar”.