Aantal geiten in Nederland dit jaar opnieuw flink gestegen

Er lopen nu bijna drie keer zo veel geiten rond als in het jaar 2000. Dat komt vooral doordat geitenbedrijven veel groter zijn geworden.

Geiten in een stal
Geiten in een stal Foto iStock

Het aantal geiten in Nederland is dit jaar opnieuw flink toegenomen. Het zijn er nu bijna 588.000, een stijging van ongeveer 10 procent ten opzichte van een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

De stijging in het geitenaantal is al jaren vrijwel onafgebroken bezig. Er lopen nu ruim drie keer meer geiten rond dan in 2000: toen telde Nederland nog slechts 178.000 van de dieren.

Dat er zo veel geiten zijn bijgekomen, komt voornamelijk doordat gespecialiseerde geitenboerderijen hun capaciteit aanzienlijk hebben vergroot. Deze geitenbedrijven, die 94 procent van alle Nederlandse geiten bezitten, hadden aan het begin van de eeuw ieder gemiddeld nog zo’n 300 dieren. Nu zijn dat er bijna 1.100.

Q-koorts

Het enige moment waarop de geitenpopulatie de afgelopen twintig jaar kromp, was in 2010. Toen werden vanwege een grote uitbraak van Q-koorts duizenden dieren geruimd.

Ruim vierduizend mensen raakten vanaf 2007 besmet met infectieziekte, die voornamelijk vanaf geiten op mensen wordt overgedragen. 74 van hen overleden. Ongeveer achthonderd mensen die destijds Q-koorts kregen, kampen nog steeds met de gevolgen. Zij hebben last van chronische vermoeidheid.

Lees ook: Q-koorts-slachtoffers boos over ‘gebaar ter erkenning’

Geitenstop

In Gelderland geldt nog tot 2021 een geitenstop. Dat heeft te maken met een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), waaruit vorig jaar bleek dat omwonenden van geitenboerderijen een verhoogde kans op longontstekingen hebben. Hoe dat precies komt, is nog onduidelijk. Toch besloot Gelderland uit voorzorg dat geitenhouders hun bedrijven voorlopig niet meer mogen uitbreiden.

Desondanks is Gelderland nog altijd de op een na grootste geitenprovincie van Nederland. Er leven ruim 98.000 geiten. Koploper is Noord-Brabant, dat er bijna 127.000 telt.