Opinie

Waarom we oudere stukken opnieuw brengen

NRC heeft natuurlijk een immens archief. Maar eigenlijk, zo stellen we soms vast, doen we daar niet zo heel veel mee. En daarom brengen we nu en dan op de site oudere stukken onder de aandacht.

Illustratie XF&M

NRC heeft natuurlijk een immens archief. Op deze site vindt u alle artikelen vanaf 1990. Maar eigenlijk, zo stellen we soms vast, doen we daar niet zo heel veel mee. En daarom startten we enkele maanden geleden een project ‘evergreens’ waarbij we nu en dan op de site oudere stukken onder de aandacht van de lezer brengen.

Naar aanleiding van de verkoop van Blokker plaatsten we de afgelopen week weer dit heerlijke verhaal dat Barbara Rijlaarsdam en Teri van der Heijden in april schreven over het bestuurlijke geknoei bij de winkelketen op onze homepage.

Ook het overzicht dat mijn collega Hendrik Spiering in 2014 schreef, bij het begin van de herdenking van een eeuw Eerste Wereldoorlog, was natuurlijk opnieuw relevant nu we die herdenkingen afgelopen weekend in schoonheid afsloten.

Andere verhalen zijn bij wijze van spreken tijdloos. Camil Driessen schreef een jaartje geleden deze mooie reportage over de wederopstanding van Eindhoven in een ‘special’ die we toen maakten over deze Brabantse stad. Telkens als we het verhaal uit onze lade halen, blijkt het duizenden nieuwe lezers te boeien.

De Blob en de Lichttoren op het 18 septemberplein in Eindhoven. Foto Erik van der Burgt / Hollandse Hoogte

In een totaal ander genre zijn deze evergreen stukken over ‘creatiever zijn door slimmer te rusten‘, ‘waarom je iedere dag je bed moet opmaken‘ en ‘sukkels die het druk hebben‘.

Tot slot een van mijn favorieten: we moeten veel meer lummelen! Geniet dus van uw zondag.

(In mijn vorige nieuwsbrief vertelde ik dat we vorig weekend met tweeduizend lezers de Nacht van de NRC vierden. Kijk hier naar de video over deze heerlijke Nacht).

Blogger

Peter Vandermeersch

Peter Vandermeersch is hoofdredacteur van NRC en schrijft op deze blog over nieuwe ontwikkelingen bij NRC en de dagelijkse praktijk op de redactie. U kunt hem ook volgen op Twitter.

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.