Tientallen aanhoudingen bij Sinterklaasintocht Tilburg

Een groep van circa vijftig pro-Zwarte Piet-betogers zocht volgens de politie de confrontatie met actievoerders van Kick Out Zwarte Piet.

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. Foto Lex van Lieshout/ANP

Bij de Sinterklaasintocht in Tilburg zijn zondag in totaal 48 demonstranten opgepakt. Het gaat om actievoerders uit het pro-Zwarte Piet-kamp, bevestigt de politie.

Er werden 44 actievoerders ingesloten en aangehouden toen ze onderweg waren van het NS-Plein naar het even verderop gelegen Burgemeester Stekelenburgplein. Daar protesteerden activisten van Kick Out Zwarte Piet, onder wie de leider van de beweging Jerry Afriyie.

Volgens de politie leek het erop dat de groep de confrontatie aan wilde gaan met de tegenstanders van Zwarte Piet. “Dat wilden we voorkomen”, aldus een woordvoerder. Zij zegt dat de aanhoudingen rustig verliepen. Wel gebruikte ‘een enkele agent’ hierbij de wapenstok. De arrestanten moesten in een bus plaatsnemen en werden naar het politiebureau gebracht. Twee verdachten, van 13 en 15 jaar, zijn inmiddels naar huis, aldus de politie zondagmiddag.

Bij de anti-Piet-betogers heerste onvrede over de locatie waar ze van de gemeente Tilburg mochten demonstreren. In plaats van op het Stekelenburgplein, vlak bij het treinstation, hadden ze liever langs de route gestaan. Even na het middaguur hielden de anti-Piet-betogers het voor gezien.

‘Kordaat ingegrepen’

Verder kwam het volgens de politie niet tot ongeregeldheden. In de stad waren extra agenten op de been om ervoor te zorgen dat de intocht rustig zou verlopen. Naast de 44 aanhoudingen onder de groep actievoerders, zijn nog 4 aanhoudingen verricht. Een man kon zich niet legitimeren en werd daarom meegenomen naar het bureau. Drie mannen voldeden niet “aan een bevel of vordering”.

Volgens burgemeester Theo Weterings van Tilburg heeft de politie “kordaat ingegrepen waardoor ongeregeldheden voorkomen zijn”. Hij noemt het “jammer” dat een groep de geplande demonstratie van Kick Out Zwarte Piet wilde verstoren.

“We hebben vandaag in Tilburg vele kinderen blij gemaakt en een mooie en feestelijke Sinterklaasintocht gevierd en tegelijkertijd hebben we mensen de ruimte gegeven om in vrijheid hun mening te uiten. Deze mensen hebben zich vooraf bij ons gemeld en hebben een vreedzame demonstratie gehouden waarbij ze zich aan de gemaakte afspraken hebben gehouden. Het is jammer dat een andere groep dit wilde verstoren.”

Ongeregeldheden bij intochten zaterdag

Lees ook: In Eindhoven voert even ongebreideld racisme de boventoon

Zaterdag moest de politie bij meer dan tien Sinterklaasintochten ingrijpen. Met name in Eindhoven liep het uit de hand. Daar ontstonden rellen en bekogelden hooligans tegenstanders van Zwarte Piet met eieren en bierblikken. Zes relschoppers werden opgepakt. Twee van hen zaten zondag nog steeds vast.

Minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) zei zondagochtend volgens persbureau ANP dat degenen die anti-Piet-demonstranten hebben bekogeld, op vervolging kunnen rekenen. “Dit hoort niet in onze samenleving”, aldus de bewindsman.

Sinterklaas en zijn met roetvegen geschminkte gevolg arriveerden zondag ook in Amsterdam en Utrecht. In beide steden was vooraf geen protest aangekondigd, en zijn de intochten voor zover bekend rustig verlopen.