Senaatszetel Florida na handmatige hertelling naar Republikein Rick Scott

De Republikein kreeg slechts 10.000 stemmen meer dan zijn tegenstander Bill Nelson.

De Republikein Scott kreeg 50,05 procent van de 8,19 miljoen stemmen, tegen 49,93 procent voor zijn Democratische tegenstander Bill Nelson.
De Republikein Scott kreeg 50,05 procent van de 8,19 miljoen stemmen, tegen 49,93 procent voor zijn Democratische tegenstander Bill Nelson. Foto J. Scott Applewhite/AP

De Republikein Rick Scott heeft de Senaatsverkiezingen in de Amerikaanse staat Florida gewonnen, blijkt zondag ook na een handmatige hertelling van de stemmen. Scott kreeg volgens verkiezingsfunctionarissen ruim 10.000 stemmen meer dan zijn tegenstander, de zittende Democratische senator Bill Nelson.

Nelson heeft zijn verlies toegegeven en belde Scott om hem te feliciteren, aldus Amerikaanse media. In een videoverklaring zegt Nelson dat hij zich “niet verslagen” voelt. “Omdat ik het voorrecht had het grootste deel van mijn leven de mensen in Florida te dienen.”

Rick Scott was zelf de zittende gouverneur in Florida, maar hij mocht na twee termijnen niet voor een derde opgaan. Nelson werd in 2000 voor het eerst gekozen als Senator. Daarvoor zat hij al in het Huis van Afgevaardigden.

Hertelling

De tussentijdse verkiezingen van 6 november leidden in swing state Florida tot een nek-aan-nekrace voor zowel de gouverneurszetel als de Senaatszetel. Afgelopen week werd daarom al een machinale hertelling gedaan. Omdat het verschil bij de Senaatsverkiezingen slechts 12.603 stemmen was, werd besloten dat de stemmen met de hand moesten worden herteld.

Scott kreeg 50,05 procent van de 8,19 miljoen stemmen, tegen 49,93 procent voor Nelson, melden de autoriteiten. President Donald Trump heeft Scott op Twitter gefeliciteerd.

De machinale hertelling leverde bij de gouverneursverkiezing al wel een duidelijk genoeg verschil op. Daar won de Republikeinse kandidaat, Ron DeSantis. De Democraat Andrew Gillum gaf niet meteen op, maar zaterdag (lokale tijd) feliciteerde hij uiteindelijk zijn rivaal met de overwinning.

Tussentijdse verkiezingen

Alleen in Mississippi is de Senaatsrace nu nog niet beslist. Daar wordt eind deze maand een tweede ronde gehouden; de verwachting is dat de zetel in Republikeinse handen blijft. De Democraten zijn nu verzekerd van 47 zetels (inclusief twee onafhankelijke senatoren die meestemmen met de Democraten), tegenover 52 voor de Republikeinen.

De Democraten hebben bij de verkiezingen vier zetels verloren (naast Florida in Indiana, Missouri en North Dakota) en twee zetels veroverd op de Republikeinen (in Nevada en Arizona). De Democraten wisten bij de tussentijdse verkiezingen eerder deze maand wel de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden te heroveren.