Oud-president Peru doet asielaanvraag in Uruguay

Naar verluidt wordt het verzoek van Alan García gehonoreerd door de Uruguayaanse regering. García wordt in eigen land vervolgd voor corruptie.

García in maart dit jaar voorafgaand aan een rechtszaak.
García in maart dit jaar voorafgaand aan een rechtszaak. Foto Guadalupe Pardo/Reuters

De Peruaanse oud-president Alan García heeft asiel aangevraagd in Uruguay. In de Peruaanse hoofdstad Lima meldde hij zich zaterdagavond in de ambassade van dat land. Volgens de Uruguayaanse krant El Pais heeft Uruguay het verzoek van García geaccepteerd.

De oud-president had zaterdag net een verbod opgelegd gekregen om de komende anderhalf jaar Peru te verlaten. Hij wordt strafrechtelijk vervolgd omdat hij steekpenningen zou hebben aangenomen van het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht, bij de aanleg van een elektrische trein in Lima. Ook zou García tijdens zijn presidentsschap honderdduizend Amerikaanse dollars hebben gekregen voor deelname aan een conferentie in Brazilië.

Odebrecht berucht

Volgens persbureau Reuters kwam ook dat geld via een omweg van Odebrecht. García is niet de enige (oud-)regerinsleider in Latijns-Amerika die in verband wordt gebracht met de Brazilianen. De huidige oppositieleider van Peru Keiko Fujimori moet een corruptieproces vanwege beschuldigingen van witwaspraktijken in de cel afwachten. Aanklagers onderzoeken of zij een crimineel netwerk leidde binnen haar conservatieve partij, dat ongeveer 1 miljoen dollar (880.000 euro) aan illegale betalingen ontving.

Odebrecht deed García in 2011 aan het einde van zijn tweede termijn als premier van Peru het standbeeld El Cristo del Pacífico cadeau, dat nog altijd in hoofdstad Lima staat.

Voor García is het zijn tweede asielaanvraag in een ander land. Tijdens zijn eerste termijn als president probeerde hij het in Colombia, toen hij in 1992 ook al onderzocht werd vanwege beschuldigingen van corruptie. García was van 1985 tot en met 1990 president en opnieuw tussen 2006 en 2011. pleitte zichzelf zaterdag op Twitter nog vrij. “Tegen heel het land zeg ik dat ik een schoon geweten heb. Ik heb niks verkocht en niks ontvangen.”

Twitter avatar AlanGarciaPeru Alan García A todo el país le digo que tengo en paz mi conciencia. Ni me vendí ni nada pedí. Creo en la historia y en la gloria del aprismo que es mi única riqueza.