Goed jaar voor Nederlandse campings

Er stonden deze zomer 3,3 miljoen vakantiegangers uit binnen- en buitenland op Nederlandse campings. In totaal brachten de kampeerders 10,5 miljoen nachten door in ons land.

Vakantiegangers op een camping in het Zeeuwse Burgh-Haamstede.
Vakantiegangers op een camping in het Zeeuwse Burgh-Haamstede. Foto Remko de Waal/ANP

Nederlandse campings hebben dit jaar aanzienlijk meer buitenlandse gasten dan vorig jaar getrokken. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) telde er vijfhonderdduizend in de eerste acht maanden van dit jaar, een stijging van 18,2 procent ten opzichte van 2017. De bezoekers waren goed voor 2,4 miljoen overnachtingen op Nederlandse campings.

De meeste buitenlandse kampeerders kwamen uit naaste buurlanden. Duitse toeristen boekten bij elkaar dit jaar 1,9 miljoen nachten op campings in Nederland, gevolgd door 260 duizend Belgische overnachtingen. De meeste buitenlanders zetten hun tent, caravan of camper neer op terreinen in de provincie Zeeland. De provincie Gelderland trok daarentegen de meeste Nederlandse kampeerders.

Iedere camping is anders, toch ziet Merel Thie er vaak dezelfde types. Deze types kom je tegen op de camping

Hete zomer

Campings waren dit jaar sowieso erg in trek. In het eerste deel van 2018 noteerde het CBS al bijna 1,6 miljoen gasten. In juli en augustus, traditioneel de drukste vakantiemaanden en dit jaar uitzonderlijk warm, kwamen daar nog eens 1,7 miljoen gasten bij. Een stijging van 10,8 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2017. Het aantal overnachtingen dat al die gasten op campings boekten steeg ook: met 4,8 procent naar 10,5 miljoen.

Ook Nederlandse hotels deden het in de zomermaanden van 2018 beter dan het jaar ervoor. De 5,8 miljoen gasten betekenden een stijging van 5,2 procent ten opzichte van vorig jaar. Het aantal overnachtingen dat zij samen boekten steeg met 7,1 procent tot 10,8 miljoen overnachtingen. De meeste zomerse hotelgasten kwamen uit Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, België en de Verenigde Staten.