Geblesseerde Sven Kramer slaat wereldbekerwedstrijden over

De 32-jarige schaatser hoopt eind december weer op zijn oude niveau te zijn voor de NK afstanden. “Met het rijden van races bevorder ik dat proces niet.”

Bij het kwalificatietoernooi voor de wereldbeker begin november in Thialf meldde Kramer zich vanwege een rugblessure al af voor de 10.000 meter.
Bij het kwalificatietoernooi voor de wereldbeker begin november in Thialf meldde Kramer zich vanwege een rugblessure al af voor de 10.000 meter. Foto Vincent Jannink/ANP

Sven Kramer gaat niet van start bij de wereldbekerwedstrijden van komend weekend in het Japanse Tomakomai, omdat hij te veel last heeft van een rugblessure. Tijdens de wereldbeker in het Japanse Obihiro dit weekend meldde de 32-jarige schaatser zich al af voor de 5.000 meter.

Zaterdag reed Kramer in de B-divisie nog wel de 1.500 meter, maar zijn tijd (1.48,10) viel tegen. Hij had zich uit voorzorg al afgemeld voor de ploegachtervolging en besloot zondagochtend na het inrijden ook de 5.000 meter over te slaan, zegt zijn assistent-coach Sicco Janmaat tegen de NOS. Kramer reist nu terug naar Nederland.

Daar gaat hij zich nu eerst vol inzetten op “een spoedig herstel”, laat hij weten via een verklaring van zijn ploeg. “Met het rijden van races bevorder ik dat proces niet.”

Hij zegt zich nu vol te gaan richten op de NK afstanden eind december. “Ik heb er vertrouwen in dat ik dan weer mijn niveau van medio oktober kan benaderen.”

Eerder al afgemeld

Lees ook over de 10.000 meter op de Winterspelen: Kramer wist al lang wat er loos was

Het schaatsseizoen is pas net begonnen, maar het is niet de eerste keer dat Kramer zich moest afmelden vanwege zijn rugblessure. Zo sloeg hij bij het kwalificatietoernooi voor de wereldbeker in Heerenveen de 10.000 meter over. De problemen begonnen volgens hem ongeveer twee weken geleden, toen hij zich vertilde aan een koffer. “Ik hoopte stiekem dat het hier beter zou gaan, maar misschien was het wel tegen beter weten in”, zei hij zondag tegen persbureau ANP.

Kramer heeft al jaren last van zijn rug. Ook bij de Olympische Spelen in Pyeongchang in februari 2018 had hij klachten, zo vertelde hij achteraf. Hij won goud op de 5.000 meter, maar eindigde op de 10.000 meter teleurstellend als zesde.