Argentinië kan gevonden onderzeeboot niet bergen

De onderzeeër met 44 opvarenden verdween vorig jaar november van de radar. Zaterdag werd het wrak van de ARA San Juan op 900 meter diepte gevonden.

De losgeraakte schroef van het schip.
De losgeraakte schroef van het schip. Foto afkomstig van de Argentijnse marine.

Argentinië beschikt niet over de technische middelen die benodigd zijn om de zaterdag gevonden onderzeeboot ARA San Juan te bergen. Nabestaanden van de verdwenen bemanning zijn woedend op de autoriteiten, zo schrijft persbureau AP zaterdagavond.

Volgens de Argentijnse minister van Defensie heeft het land niet de “moderne technologie” die nodig is voor de operatie. Voor een reddingsoperatie door een andere partij zou Argentinië fors moeten betalen en de vraag is of dat met de financiële crisis in het land wel mogelijk is. Familieleden van de nabestaanden zijn woedend en willen dat het wrak, met de stoffelijke overschotten vermoedelijk nog aan boord, boven water wordt gehaald.

De onderzeeër met 44 opvarenden verdween deze maand een jaar geleden van de radar. Zaterdag maakte de Argentijnse marine bekend dat wrakstukken van vermoedelijk de ARA San Juan, zijn gevonden op de bodem van de Atlantische Oceaan. De boot ligt op negenhonderd meter diepte, voor de kust van het schiereiland Valdés.

De diepte, de afstand van de kust en de gesteldheid van de zeebodem maakt het bergen van het wrak een kostbare en moeilijke operatie. Het wrak ligt honderden meters dieper dan de maximale diepte waarop een bemande onderzeeër kan komen, aldus de BBC. Het wrak werd door het Amerikaanse bedrijf Ocean Infinity dan ook gelokaliseerd met een op afstand bestuurbare onderzeeër.

Financiële crisis

Ook is de romp van het vaartuig erg vervormd en is de schroef losgeraakt. Wrakstukken liggen tachtig tot honderd meter van elkaar vandaan. Ocean Infinity heeft wel de technische mogelijkheden voor berging, maar zegt dat het wrak eerst verder in kaart moet worden gebracht.

Explosie

Wat er vorig jaar precies met de onderzeeër gebeurde, is onduidelijk. Wel maakte de kapitein vlak voor het schip van de radar verdween contact om te melden dat er water in de luchttoevoer van de ARA San Juan was gelekt. Daardoor ontstond kortsluiting.

Enkele uren later registreerde de marine een explosie op de plaats waar de onderzeeboot voor het laatst was gezien. Toen de marine geen contact meer kon maken met het vaartuig, werd een grootschalige zoekactie op touw gezet. Daarbij waren achttien landen betrokken. Later zocht alleen Ocean Infinity op een laag pitje verder. Naar aanleiding van het ongeluk werd het hoofd van de Argentijnse marine ontslagen.