‘Alcohol vind ik zonde voor mijn lichaam’

Verdienen & Uitgeven Naast zijn sportopleiding traint ‘fitboy’ Aron Mak (18) uit Spanbroek zeker vier keer per week in zijn zelfgebouwde homegym. „Ik ben echt iemand die van luxe houdt. In mijn kast hangen merken.”

In

‘Tegenwoordig noemt iedereen die twee keer per week sport en water drinkt zich fitboy of fitgirl. Maar écht fanatiek trainen, en bezig zijn met lifestyle en voeding – dat is een veel kleinere groep. Ik train minimaal vier keer per week in mijn homegym in de schuur. Die heb ik samen met mijn vader ingericht. We hebben onder andere krachtstations, een optrekstang en een hardloopband.

„Op mijn zestiende begon ik met trainen, ik wilde sterker en breder worden, massa maken. Op sociale media zocht ik naar inspiratie. Als je nu naar mijn Instagramfeed kijkt, zijn dit een en al fitnessmensen zoals Anthony Kruijver. Hun lifestyle inspireert mij om te trainen en te ondernemen.

„Afgelopen zomer ben ik voor het eerst gaan droogtrainen. Je probeert je vet weg te krijgen, zodat je spieren zichtbaar worden. Je eet veel eiwitten: kwark, kip, rijst en groente. Met een app hield ik mijn calorieën bij en het is gelukt. Van het resultaat werd een fotoshoot gemaakt.

„Ik volg een sportopleiding in Amsterdam en loop stage in Hoorn. De reistijd naar mijn studie is anderhalf uur. Daardoor maak ik lange dagen en heb ik weinig vrije tijd. Dan kom ik vier uur ’s middag thuis, ga ik aan mijn huiswerk en train in de avond van zes tot acht.

„Ik kom uit een dorp waar het normaal is om op jonge leeftijd te gaan werken. Ik zit in de sales, elke zaterdag verkoop ik krantenabonnementen op straat. Ik haal altijd mijn target, zelfvertrouwen is mijn succes. Ik heb een leuke babbel en maak snel contact. Als je denkt: vorige week lukte het ook, dan slaag je. Ik geef nooit op.”

Uit

‘Qua voeding ben ik streng voor mezelf: geen chips, chocola of ijs. Als ik een uitzondering maak, dan moet ik diezelfde avond cardio trainen. Alcohol drink ik niet, het breekt je spiermassa af en dat vind ik zonde. Mijn ouders vinden het goed wat ik doe, al vinden ze dat ik soms te ver doorbijt. Als ik te hard heb getraind bijvoorbeeld, en misselijk op de bank lig. Gelukkig komt dat zelden voor.

„Ik wil ondernemer worden in de sport, door het ontwikkelen van een eigen lifestylemethode. Wat dat precies inhoudt is nog geheim, maar ik ga mij richten op sporten voor bedrijven.

„Ik ben echt iemand die van luxe houdt, in mijn kast hangen alleen maar merken. Zoals nu: ik heb een G-shock horloge om en een Macbook en iPhone 8 bij me. Ik draag veel kleding van Stone Island, Calvin Klein en BALR. Mijn ouders betalen een deel, de rest komt van mijn werk.

„Je zult mij nooit op de camping zien, ik ga liever naar een 5- of 6-sterrenhotel. Laatst was ik met mijn ouders naar een goed hotel in Portugal. Gelukkig had dat ook een sportschool, zodat ik op vakantie mijn work-outs kon doen. Maar dan wel op een lager pitje natuurlijk.”