Vermiste Argentijnse onderzeeboot teruggevonden

De onderzeeër ARA San Juan, die van de radar verdween op 15 november 2017, is een jaar na de vermissing teruggevonden.

Familieleden van bemanning van de ARA San Juan houden een doek omhoog tijdens een herdenkingsdienst op 15 november 2018.
Familieleden van bemanning van de ARA San Juan houden een doek omhoog tijdens een herdenkingsdienst op 15 november 2018. Foto Vicente Robles / AP

De Argentijnse marine heeft bekendgemaakt dat de sinds een jaar vermiste onderzeeër ARA San Juan is teruggevonden op de bodem van de Atlantische Oceaan. De boot ligt op een diepte van 800 meter, voor de kust van het schiereiland Valdés. De onderzeeboot zou zijn gevonden met een op afstand bestuurbare onderzeeër.

Lees ook: Elk uur telt voor de bemanning van San Juan

De ARA San Juan verdween van de rader met 44 bemanningsleden aan boord, op zo’n 400 kilometer van de Argentijnse kust. Verschillende landen deden mee aan een grootscheepse zoektocht, die op 1 december vorig jaar werd gestaakt.

De speurtocht is daarna op een lager pitje wel doorgegaan. Afgelopen donderdag, op de dag dat de onderzeeër een jaar lang vermist was, werd door het Amerikaanse bedrijf Ocean Infinity een zestig meter lang voorwerp ontdekt waarvan zij vermoedden dat het de onderzeeër kon zijn.

Twitter avatar Armada_Arg Armada Argentina El #MinisterioDeDefensa y la #ArmadaArgentina informan que en el día de la fecha, habiéndose investigado el punto de interés N°24 informado por Ocean Infinity, mediante la observación realizada con un ROV a 800 mts de profundidad, se ha dado identificación positiva al #AraSanJuan

Elektrische problemen

Het was vorig jaar wel al duidelijk dat de onderzeeër elektrische problemen had gehad, maar wat de precieze oorzaak van het ongeval was is nog onbekend. De Argentijnse marine had destijds aangegeven dat de onderzeeboot voor twee weken was bevoorraad.

Na het ongeluk werd het hoofd van de Argentijnse marine ontslagen. Uit solidariteit dienden ook vier commandanten toen zelf hun ontslag in.

Op Argentijnse media worden foto’s van de onderzeeër gedeeld.