Recensie

Recensie

Verlangen naar communistische tijden

Vijfentwintig jaar na de val van de Muur reisde de Poolse journalist Witold Szablowski door Oost-Europa en de Balkan. Veel mensen daar bleken terug te verlangen naar de communistische tijden. Tijdens een journalistieke reis voert Szablowski je via het Cuba van de op sterven liggende Fidel Castro en een Poolse zwerfster op het Londense Victoria Station, naar de post-communistische samenlevingen van Oost-Europa en de Balkan. Het levert voorbeeldige literaire non-fictie op. Szablowski laat iedereen die hij ontmoet in zijn waarde. Soms lijkt hij zelfs begrip te hebben voor hun krampachtige verlangen naar het verleden.

Boek: non-fictie
Witold Szablowski: Dansende beren.Heimwee naar het communisme. Nieuw Amsterdam, 236 blz., 19,99 euro

●●●●●