‘Saoedische kroonprins gaf bevel moord Khashoggi’

De Washington Post meldt aan de hand van bronnen dat de CIA heeft geconcludeerd dat kroonprins Mohammed bin Salman opdracht gaf tot de moord op journalist Jamal Khashoggi.

Bezoekers van een plechtigheid op 16 november in een moskee in Turkije ter ere van journalist Jamal Khashoggi houden een bord met zijn afbeelding omhoog.
Bezoekers van een plechtigheid op 16 november in een moskee in Turkije ter ere van journalist Jamal Khashoggi houden een bord met zijn afbeelding omhoog. Foto Huseyin Aldemir / Reuters

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft geconcludeerd dat het bevel tot de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi van afgelopen maand is gegeven door kroonprins Mohammed bin Salman zelf, stelt The Washington Post. Dit strookt niet met de uitleg van de Saoedische regering, die donderdag de schuld van de moord bij het team legde dat de journalist moest repatriëren.

Lees ook: Khashoggi-affaire raakt Riad meer dan het laat blijken

Om tot deze conclusie te komen heeft de CIA meerdere bronnen onderzocht, aldus de Amerikaanse krant waar Khashoggi voor zijn dood columns voor schreef. Een van die bronnen is een telefoontje dat gepleegd zou zijn tussen Khashoggi en Khalid bin Salman, de Saoedische ambassadeur in de Verenigde Staten en tevens broer van kroonprins Bin Salman.

Khalid bin Salman zou de journalist gezegd hebben dat het veilig was om het consulaat in Turkije te bezoeken. Het is onduidelijk of Khalid bin Salman op de hoogte was van de plannen om Khashoggi te vermoorden, maar hij zou het gesprek wel op bevel van zijn broer gevoerd hebben. De broer van de kroonprins ontkent dat dit telefoongesprek, waarvan de CIA opnames in bezit zou hebben, heeft plaatsgevonden.

Ook persbureau Reuters en The New York Times hebben intussen via contacten bevestiging gekregen dat de CIA tot de conclusie is gekomen dat de kroonprins opdracht heeft gegeven tot de moord. De CIA zou ook al andere afdelingen van de Amerikaanse regering hebben ingelicht over haar bevindingen.

Verschillende verklaringen

Over de afgelopen weken heeft Saoedi-Arabië verschillende verklaringen gegeven voor wat er met Khashoggi is gebeurd op het consulaat. In eerste instantie zeiden zij dat de journalist het gebouw weer verlaten had, later zou er iets mis zijn gegaan tijdens een vechtpartij.

Intussen staat wel vast dat er een team van vijftien Saoediërs naar Turkije is afgereisd op 2 oktober, dezelfde dag waarop Khashoggi zijn afspraak had op het consulaat. Eén van hen had volgens Turkije een botzaag mee. Het team vertrok later die dag weer. De CIA zou in handen zijn van geluidsopnames van de moord, waaruit blijkt dat deze kort nadat Khashoggi het gebouw binnenkwam heeft plaatsgevonden.

Lees ook de column van Carolien Roelants: Het is nu wel genoeg met die Khashoggi, Iran gaat vóór!

Een Saoedische officier van justitie heeft donderdag de doodstraf geëist voor vijf van de elf verdachten voor de moord op de journalist. Volgens de officier van justitie had het team de opdracht gekregen om Khashoggi mee naar Saoedi-Arabië te brengen. Het hoofd van het team zou vervolgens op eigen initiatief ter plekke opdracht hebben gegeven de journalist te doden.

De CIA zou volgens The Washington Post ook in het bezit zijn van opnames van een telefoongesprek waarin een lid van het team tegen koninklijk adviseur Saud al-Qahtani zou hebben gezegd dat de opdracht was voltooid. Al-Qahtani is intussen ontslagen door de Saoedische autoriteiten.

Waar het lichaam van Khashoggi is, is nog altijd onbekend.