Gestolen Picasso uit Kunsthal mogelijk teruggevonden in Roemenië

De Nederlands-Roemeense schrijfster Mira Feticu vond het werk na een anonieme tip. Het zou gaan om het verloren gewaande Tête d’Arlequin, dat in 2012 uit de Rotterdamse Kunsthal werd gestolen.

De Roemeens-Nederlandse schrijfster Mira Feticu vergelijkt het door haar gevonden werk met een printje van de Picasso.
De Roemeens-Nederlandse schrijfster Mira Feticu vergelijkt het door haar gevonden werk met een printje van de Picasso. Foto Mira Feticu

Na een anonieme tip is mogelijk een Picasso teruggevonden die in 2012 uit de Kunsthal in Rotterdam werd gestolen. De Roemeens-Nederlandse schrijfster Mira Feticu heeft het werk zaterdag gevonden en het overhandigd aan de Nederlandse ambassade in Boekarest. Het zou mogelijk gaan om Tête d’Arlequin (Hoofd van een Harlekijn) dat in 2012 door Roemeense criminelen uit de Kunsthal werd gestolen.

Mira Feticu reconstrueerde de kunstroof voor haar roman Tascha, die in 2015 verscheen. Feticu vertelt zaterdagavond aan de telefoon vanuit Roemenië hoe ze tien dagen geleden op haar werkadres een brief kreeg met een anonieme tip.

“De brief was in het Roemeens geschreven. Er stond een adres in waar het werk verstopt zou zijn, en instructies over hoe ik het kon vinden. In de brief stond dat het om Tête d’Arlequin ging. Meteen na het lezen heb ik de Rotterdamse rechercheur gebeld met wie ik veel heb samengewerkt voor mijn boek. Toen ik na een paar dagen nog niets had gehoord, ben ik zelf op het vliegtuig gestapt. Het voelde alsof ik Don Quichot was, want de kans dat je hem vindt is één procent. Toch wil je het proberen.”

Bij aankomst in Roemenië kocht Feticu een schep, voor het geval er gegraven moest worden. Dit bleek niet nodig:

“Toen ik bij het adres aankwam ben ik gelijk gaan zoeken in de bosjes. Toen ik een steen omkeerde voelde ik dat er iets onder lag; het bleek een in plastic gewikkeld pakketje te zijn waar de tekening in zat. In de auto hebben we het voorzichtig opengemaakt en vergeleken met een printje. Toen ik het zag, kon ik wel huilen. Ik ben geen expert, maar het leek wel op de Picasso. Ik vind dat het bij Nederland hoort, dus ik heb het meteen afgegeven bij de ambassade in Boekarest.”

Lees ook: NRC publiceerde in 2015 een special waarin de kunstroof wordt gereconstrueerd: de Kunst van het Stelen

Zaterdagavond wordt Feticu verhoord door de Roemeense politie. Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat er een werk is afgegeven bij de ambassade. Onderzoek moet uitwijzen of het inderdaad om de Picasso gaat.

Geruchtmakende kunstroof

In 2012 werden bij een geruchtmakende kunstroof zeven werken uit museum de Kunsthal gestolen door Roemeense kunstdieven, die ze meenamen naar Roemenië. Naast de Picasso namen ze werken van Claude Monet, Henri Matisse, Jacob Meijer de Haan en Paul Gauguin mee. De politie in Roemenië kwam de criminelen op het spoor, maar bij de arrestatie bleken de kunstwerken verdwenen. Later zou de moeder van één van de verdachten verklaren dat ze schilderijen in een verwarmingskachel had verbrand.

Correctie (18-11-2018): in een eerdere versie van dit stuk werd de Picasso een ‘doek’ genoemd. Technisch gezien klopt dat niet. Hierboven is de fout aangepast.