Strafhof: militieleider CAR wordt overgeleverd

De militie waar Alfred ‘Rambo’ Yekatom leiding aan gaf, wordt verdacht van moord en marteling van moslims in de Centraal Afrikaanse Republiek.

Yekatom (in trainingsjack) wordt door soldaten in Bangui afgevoerd.
Yekatom (in trainingsjack) wordt door soldaten in Bangui afgevoerd. Foto Gael Grilhot / AFP

De van oorlogsmisdaden verdachte militieleider Alfred Yekatom uit de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) wordt overgeleverd aan het Internationaal Strafhof in Den Haag. Yekatom gaf in 2013 en 2014 leiding aan een christelijke militie van drieduizend paramilitairen, en wordt verantwoordelijk gehouden voor het systematisch vermoorden en martelen van moslims in de bloedige burgeroorlog.

Zijn Anti Balaka-militie richtte zich op islamitische burgers van de CAR en maakte slachtoffers in de regio’s Bangui en de prefectuur Lobaye. Yekatom wordt verdacht van onder meer moord, marteling, deportaties en opsluiting. Ook zou hij 153 kindsoldaten hebben gerekruteerd - sommigen jonger dan vijftien jaar.

Yekatom (bijnaam: ‘Rambo’) is momenteel parlementslid in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Eind oktober werd hij opgepakt nadat hij met een vuurwapen schoot in het parlement. Het Internationaal Strafhof in Den Haag vaardigde afgelopen weekend een arrestatiebevel uit tegen Yekatom. Het was niet meteen duidelijk of Yekatom al naar Den Haag onderweg is.

De Centraal Afrikaanse Republiek is sinds 2012 het toneel van sektarisch geweld. Het is voor het eerst sinds de start van het Haagse tribunaal in 2014 dat een verdachte wordt overgedragen.