Opinie

Inbox van de redactie

Wat schreven de lezers deze week aan de redactie Opinie? Een indruk.

Drie keer een richtingenstrijd in de Inbox deze week: Zwarte Piet deugt wel/niet, Mohammed Benzakour is wel/niet seksistisch, en wandelaars moeten aan de linker-/rechterkant van de weg lopen.

De Zwarte Piet-discussie loopt langs de bekende linies. Aafke Komter uit Amsterdam, bijvoorbeeld, stelt voor om Sinterklaas zwart te maken. Zo wordt de „meester-slaafverhouding” omgedraaid en een bijdrage geleverd aan „de broodnodige diversiteit”. „Wat kan hier nu nog op tegen zijn?”, vraagt ze zich af. Nou, het kamp aan de andere kant van de loopgraaf bijvoorbeeld. Zo vindt G. R. Gout – „gematigd links” en „75-plus” – het schandalig dat „een groepje allochtonen, met steun van, kennelijk, extreem-links, de baas wil spelen over ons Nederlands Sinterklaasfeest”. Een „volksopstand” is volgens hem nabij.

Links en rechts strijden ook met elkaar over het Ikje van wandelaar Hans Wassink (‘Bellen’, 14/11). Omdat Wassink altijd zo schrikt van fietsers die van achteren komen, bevestigde hij op zijn rugzak een stuk karton met de tekst ‘bellen mag’. Daar schrikt Michiel Geldof dan weer van. Wassink loopt aan de verkeerde kant van de weg! Hij moet links lopen, „je ziet dan immers het verkeer aankomen”. Aan de andere kant ziet Paul Mobron geen enkel voordeel in „dat achterlijke links lopen”. „Behalve in Groot-Brittannië dan, maar daar doet iedereen dit.”

Op de lyrische visrubriek ‘Dagboek van een visser’ van Mohammed Benzakour wordt flink gehapt. „Een vis is als een mooi meisje”, schreef hij vorige week (Koksgeheim, 13/11) „wie haar goed klaarmaakt, wordt rijkelijk beloond”. Zulke „seksistische dronkemanstaal” wil G. de Grip niet tegenkomen in de krant. Maar de lezeres die Benzakour na de column over zijn innerlijke Viking uitnodigt „in een nog te regelen accomodatie” in Noorwegen zit vermoedelijk in het andere kamp.

chef Opinie