‘Ik ken alle trucs en ik trap overal in’

‘Ik doe boodschappen voor mijn werk, de limonade is voor een les met kinderen”, zegt Zanne Zwart (37), hoofd van alle vooropleidingen op de Haagse kunstacademie.

Suiker, mag dat nog wel?

„De kinderen krijgen bij mij altijd limonade en iets lekkers. Ze zitten in groep 7 of 8 en komen elke vrijdag om aan een creatieve opdracht te werken. Het is het einde van de week, dan mag er best wat suiker in.

Wat koop je voor jezelf?

„Fruit, dat vind ik in de kantine veel te duur. Ik let erop dat het biologisch is en niet van overzee is verscheept. Ook zet ik kwark met veel proteïnen in de koelkast, omdat ik elke dag sport: boksen, spinning en bodypump.

Heb je een bepaalde boodschappenstrategie, zoals thuis een lijstje maken?

„Dat is een strategie, en die werkt nooit. Ik las De supermarktsurvivalgids van Teun van der Keuken. Ik ken alle trucs en trap overal in.”

Noem eens een truc?

„Aan het begin van de supermarkt allemaal groente en fruit. Als je daar al wat van in je mandje hebt, denk je goed bezig te zijn, zodat je jezelf eerder toestaat dingen als chocola te kopen. En dat er heel weinig ramen zijn, zodat je het tijdsbesef kwijtraakt. Of dat er gratis koffie is, om je langer binnen te houden.”

Net als mandjes op wieltjes, zodat je het gewicht niet voelt.

„Ik heb er expres eentje aan mijn arm hangen.”