Podcast

Haagse Zaken: Bestaat uw gemeente straks nog?

Wie niet in een van de 38 gemeenten woont waarover gestemd wordt, zal de verkiezingskoorts misschien zijn ontgaan. Maar woensdag kiezen inwoners van 10 procent van de gemeenten voor een nieuwe raad. En dus staat Haagse Zaken stil bij twintig jaar politieke herindelingsdrift.

Begin twintigste eeuw telde Nederland nog 1121 gemeenten, 10 jaar geleden waren er hier nog 433 van over en nu telt ons land 380 gemeenten. En een nieuwe golf van fusies is aanstaande: vanaf 1 januari 2019 daalt dit aantal verder naar 355. Heeft dit zin? En, als we op dit tempo doorgaan, hoelang duurt het nog voordat Nederland een grote gemeente is geworden?

Luister ook naar de vorige aflevering van Haagse Zaken over het belastingplan: Makkelijker kunnen we het niet maken, wel leuker!.