Eén dode bij grootschalige demonstraties in Frankrijk

Op meer dan tweeduizend locaties zijn ruim 125.000 Fransen de weg op gegaan om te demonstreren tegen de stijgende brandstofprijzen.

Demonstranten voeren zaterdag in Frankrijk actie tegen de stijgende brandstofprijzen. In de Alpen kwam een actievoerder om het leven na een aanrijding.
Demonstranten voeren zaterdag in Frankrijk actie tegen de stijgende brandstofprijzen. In de Alpen kwam een actievoerder om het leven na een aanrijding. Foto Raymond Roig/AFP

Bij grootschalige demonstraties op de wegen in Frankrijk is zaterdag een actievoerder om het leven gekomen. De vrouw werd aangereden door een automobilist, liet de Franse minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner weten volgens verschillende media. Ook zijn zeker 47 mensen gewond geraakt, onder wie drie ernstig. Volgens Castaner heeft de politie 24 mensen opgepakt.

De aanrijding vond plaats in de gemeente Pont-de-Beauvoisin in de Franse Alpen. De bestuurder was volgens de minister met haar dochter onderweg naar een arts toen ze in de demonstratie terechtkwam. Ze zou in paniek het slachtoffer hebben aangereden.

Op meer dan tweeduizend locaties in het land zijn ruim 125.000 Fransen de weg op gegaan om te demonstreren tegen de stijgende brandstofprijzen. De demonstranten, die zichzelf “gele hesjes” noemen, blokkeren snelwegen en tolhuizen. De actievoerders protesteren tegen de brandstofprijzen die sinds het aantreden van president Emmanuel Macron zijn gestegen. Zo is een liter diesel sinds mei 2017 met 31 cent gestegen, die van een liter loodvrij met 19 cent. Volgens president Macron heeft de prijsstijging niets te maken met zijn beleid.

Accijnzen

Driekwart van de prijsstijging hangt samen met de wereldwijde olieprijs. Maar de afgelopen jaren zijn accijnzen op diesel wel opgevoerd in een poging de aanschaf van schonere en zuinigere auto’s te stimuleren.

Vooraf maakte de Franse regering zich zorgen over de demonstraties en zei premier Édouard Philippe geen enkele blokkade toe te staan. Via Twitter roept het ministerie van Binnenlandse Zaken mensen op om zich “te houden aan de verkeersregels”. De ANWB heeft Nederlandse automobilisten aangeraden om Frankrijk zaterdag te vermijden.