Duurzame energie

Groot zonnepark bij startbaan luchthaven

Op Rotterdam The Hague Airport komt het tot nu toe grootste zonnepanelenpark van de regio te liggen. De plannen daarvoor zijn bijna rond en zullen waarschijnlijk in december naar buiten worden gebracht. De luchthaven wil tot die tijd geen nadere toelichting geven.

Het park krijgt een lengte van 2.775 meter en een breedte van 55 meter en wordt op een afstand van 150 meter parallel aan de start- en landingsbaan aangelegd, zo staat te lezen in de omgevingsvergunning die voor het project werd verleend. De zonnepanelen komen op een hoogte van 1,35 meter te liggen.

Eneco bevestigt in gesprek te zijn om de zonnestroom af te nemen. De energieleverancier heeft een overeenkomst met de Royal Schiphol Group, de eigenaar van Rotterdam Airport.

Het park zal worden aangelegd door Unison Energy, een Chinees bedrijf dat twee jaar geleden zijn Europese hoofdkantoor in Rotterdam vestigde. Destijds kondigde het aan 50 miljoen euro in zonne-energie te willen investeren, waarvan 80 procent in de regio, onder meer op daken in het havengebied.

De aanleg van het zonnepark past in het streven om de ‘meest innovatieve luchthaven van Europa’ te worden. Eind augustus werden al 880 zonnepanelen geplaatst op het dak van de bagagehal. Eerder werden twee hangars voorzien van panelen. Ook digitalisering is onderdeel van het plan. Onlangs werd als proef begonnen met de inzet van robots bij het vervoer van koffers tussen bagagehal en vliegtuig.