Intocht

Meerdere aanhoudingen en geweld bij intochten Sinterklaas

Sinterklaas komt zaterdag aan in Zaanstad en andere gemeenten. Verspreid door Nederland zijn protesten voor en tegen Zwarte Piet aangekondigd. Volg hier de laatste ontwikkelingen.

Hoe zijn de demonstraties bij intochten zaterdag verlopen?

Op veel plekken verliep de intocht feestelijk, maar toch had de politie in verschillende steden dit jaar de handen vol aan de beveiliging van demonstranten tegen Zwarte Piet. De aangekondigde demonstraties van Kick Out Zwarte Piet hebben tot gewelddadige tegenacties geleid: naast rellen in Eindhoven en een vechtpartij in Rotterdam moest de politie ingrijpen in onder meer Den Haag en Leeuwarden. Inmiddels zijn zaterdag zeker zestien mensen opgepakt, onder wie zes relschoppers in Eindhoven.

KOZP had zeventien demonstraties aangekondigd en ook bij de landelijke intocht in Zaanstad waren er acties, dit is wat we tot nu toe weten. Klik op de locaties voor meer informatie:

Overigens verliep de landelijke intocht in Zaanstad volgens burgemeester Jan Hamming gemoedelijk. Er werd wel door voor- en tegenstanders op vier aangewezen plekken gedemonstreerd. De politie heeft bij de landelijke intocht vier personen aangehouden: twee voor het verstoren van de openbare orde, een voor het gooien van een steen naar een demonstratievak en een voor het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs.

Lees hier de reportage:De landelijke intocht in Zaanstad verliep gemoedelijk.

Update (19:51): Dit bericht is met nieuwe informatie aangevuld.

Reportage uit Eindhoven:

Zaterdag kwamen PSV-supporters tijdens de Eindhovense Sinterklaasintocht op de anti-Zwarte-Pietdemonstranten af. Er werd gescholden, gegooid met bierblikken en eieren en verschillende demonstranten probeerden door de politielinies te breken. "Ik had nooit verwacht dat zo veel volwassen mannen ons met eieren zouden bekogelen."

Lees hier de reportage: in Eindhoven voert even ongebreideld racisme de boventoon

Zingen en springen op het Binnenhof

Op het Haagse Binnenhof, dat nu nog is geopend, houdt de dj de sfeer er voor de wachtende kinderen goed in.

Onderwijl houdt voor het Binnenhof een dj de kinderen aan het springen (Sint heeft wat vertraging opgelopen) #Sinterklaasintocht pic.twitter.com/KB0ULG3S9T

— Titia Ketelaar (@titia_k) November 17, 2018

Zes aanhoudingen in Eindhoven, burgemeester veroordeelt rellen

In Eindhoven zijn zaterdag zes mensen opgepakt bij de rellen rond een demonstratie tegen Zwarte Piet. Daar zocht volgens de politie “een flinke groep voetbalhooligans” de confrontatie. De harde kern van PSV trok zaterdag naar de actie.

De zes personen zijn opgepakt voor openlijke geweldpleging en het scanderen van discriminerende en racistische leuzen. Ze gooiden met blikjes bier en eieren naar de tegenstanders van Zwarte Piet. Ook werd bij de rellen een agent geschopt. Politiemensen gebruikten wapenstokken en daarbij zijn waarschijnlijk een aantal hooligans gewond geraakt.

Burgemeester Jorritsma heeft de rellen scherp veroordeeld. Ze spreekt van een “vreedzame demonstratie” van KOZP, de actiegroep zou zich gehouden hebben van de gemeente:

"Van een vrije meningsuiting kon nauwelijks sprake zijn door het zeer intimiderende gedrag van een heel grote groep agressieve, onaangekondigde hooligans. Scheldpartijen, beledigende spreekkoren, ophitsen, het gooien van eieren. Het is echt een wonder dat de vreedzame demonstranten het nog zo lang vol hielden. Ik moet als burgemeester het recht op vrije meningsuiting bewaren. Dat is vandaag onmogelijk gemaakt.”

De actievoerders van Kick Out Zwarte Piet werden “voor hun eigen veiligheid” tijdelijk ondergebracht bij het politiebureau. De politie doet verder onderzoek en hoopt door middel van camerabeelden nieuwe aanhoudingen te verrichten.

In Eindhoven hebben zaterdag PSV-supporters de confrontatie opgezocht met anti-Zwarte Pietdemonstranten. Foto Rob Engelaar/ANP

Nida wil debat over aantal zwartgeschminkte Pieten

De Rotterdamse islamitisch geïnspireerde partij Nida wil donderdag debatteren over het aantal volledig zwartgeschminkte Pieten dat bij de intocht was. Volgens Nida zouden alle Pieten op de boot van Sinterklaas geheel zwartgeschminkt zijn geweest en rode lippen en kroeshaar hebben gehad. Dit zou niet in de geest zijn van de afspraken over de intocht: dit jaar mocht 25 procent van alle Pieten nog geheel zwart zijn en de overige 75 procent moest roetvegen hebben.

Voorzitter Philip van der Kloot Meijburg van het Sint Nicolaas Intocht Comité zegt in een reactie dat er in totaal ongeveer 200 Pieten waren en dat alle afspraken zijn nagekomen. Wel zou er een groepje geheel zwartgeschminkte Pieten hebben meegelopen die niet waren uitgenodigd, zegt hij.

,,Wel is het zo dat er een extreemrechtse pietengroep is meegelopen, waarvan wij geen weet hadden”, zegt Philip van der Kloot Meijburg. ,,Dat heb ik halverwege de stoet gehoord en toen heb ik ze vriendelijk gevraagd om weg te gaan.” Hij spreekt van ongeveer tien man.

— Eppo König (@e_konig) November 17, 2018

Van der Kloot Meijburg zegt hierover te zijn getipt door omstanders in het publiek. De politie in Rotterdam kan de lezing van de organisator bevestigen noch ontkennen, en zegt niet op de hoogte te zijn geweest van de meeloop-actie. In totaal zijn in Rotterdam zaterdag vier aanhoudingen verricht.

Anti-Pietdemonstratie in Den Haag beëindigd

In Den Haag lijkt de demonstratie tegen Zwarte Piet nagenoeg afgerond. De aanwezige politie kan de veiligheid van demonstranten niet garanderen als zij als groep verdergaan, en verzoekt de actievoerders zich te verspreiden. Een woordvoerder van actiegroep KOZP liet na een verklaring weten dat de actievoerders hun punt hadden gemaakt en dat er geen vervolg naar de Lange Voorhout wordt gemaakt. De aangewezen locatie van de demonstratie, het Stadhoudersplein op een derde van de route, hebben de actievoerders nooit gehaald.

Buiten de afgezette straten zijn veel pro-zwarte Pietdemonstranten, onder wie voetbalsupporters uit de harde kern van ADO Den Haag.

Politie geeft aan dat ze veiligheid van #KOZP niet kunnen garanderen. Organisatoren spraken groep net toe: wij zijn vreedzame beweging. Ze gaan naar huis #Sinterklaasintocht pic.twitter.com/xFw4d9Kye0

— Titia Ketelaar (@titia_k) November 17, 2018

Intocht Weesp verloopt rustig

De intocht van Sinterklaas is in Weesp zonder noemenswaardige incidenten verlopen. De aangekondigde demonstratie daar ging door en verliep rustig; zo'n twintig demonstranten van Kick Out Zwarte Piet lieten volgens de Gooi- en Eemlander zaterdag een tegengeluid horen.

De kinderen in Weesp hadden vanmiddag een fijne sinterklaasintocht. Burgemeester Van Bochove: "Er was in Weesp vandaag ruimte voor ieders standpunt, maar boven alles hebben de kinderen genoten van een mooi feest!" pic.twitter.com/IevYSwKMO9

— Gemeente Weesp (@Weesp) November 17, 2018

Zwolle verbiedt alsnog anti-Piet demonstratie

De gemeente Zwolle heeft een demonstratie van tegenstanders van Zwarte Piet zaterdag alsnog verboden. Volgens de gemeente kan de veiligheid van de demonstranten niet gegarandeerd worden. In eerste instantie kregen de actievoerders wel toestemming om te komen, maar met de meest recente informatie van de politie zegt de gemeente dat het risico te groot is.

"Dit is een stevig besluit en zo’n besluit nemen wij dan ook pas wanneer er echt geen alternatieven meer zijn. Dat is nu het geval, de risico’s zijn op dit moment te groot. Voor ons staat nu de veiligheid van de demonstranten voorop."

Spanningen in Leeuwarden maar geen aanhoudingen

Ook in Leeuwarden heeft de politie moeten ingrijpen omdat spanningen tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet uit de hand liepen. De ME voerde volgens onze verslaggever ter plaatse ook een charge uit.

Er werd een cordon tussen beide groepen gevormd. Het zou gaan om supporters van Cambuur die Sinterklaasliederen zongen en activisten van Kick Out Zwarte Piet. Een woordvoerder zegt dat de politie moest voorkomen dat het tot een confrontatie zou komen. De Anti-Zwarte Pietdemonstranten werden uiteindelijk in ME-busjes naar hun auto's gebracht. Dat gebeurde volgens de politiewoordvoerder op verzoek van de actievoerders.

#Sinterklaasintocht in #Leeuwarden moeten demonstranten van #kozp voor hun eigen veiligheid vertrekken in ME-busjes. pic.twitter.com/0N8wHbJUMt

— Karin de Mik (@Doriski) November 17, 2018

#Sinterklaasintocht #Leeuwarden luid applaus en gejuich Voor Zwart Pieten. pic.twitter.com/nhTc4tB5yc

— Karin de Mik (@Doriski) November 17, 2018

Gemoedelijk verloop intochten in Zaanstad, Den Haag en Dokkum

Ondanks de schermutselingen op verschillende locaties, verloopt de intocht van Sinterklaas op veel plekken in Nederland relatief rustig. In Den Haag was er vandaag nog geen confrontatie tussen demonstranten. Overigens moet de stoet daar nog enkele kilometers afleggen, en heeft Kick Out Zwarte Piet aangekondigd aan het einde te staan.

In Den Haag (op Scheveningen) is het gemoedelijk - en de pieten delen heel verantwoord mandarijnen uit #Sinterklaasintocht pic.twitter.com/HCrE9OlFg7

— Titia Ketelaar (@titia_k) November 17, 2018

Ook de landelijke intocht in Zaanstad verliep gemoedelijk, hoewel er veiligheidsmaatregelen genomen zijn. Zo werden de vier groepen met tientallen demonstranten achter dranghekken geplaatst en moesten alle toeschouwers door veiligheidspoorten om bij de intocht te komen. Volgens burgemeester Jan Hamming kwamen een kleine 30.000 bezoekers, meldt ANP. De politie heeft wel vier mensen aangehouden, onder meer voor het verstoren van de openbare orde.

Daar is-ie dan! #Sinterklaasintocht pic.twitter.com/Krb6hPR6Z3

— Kasper van Laarhoven (@KvanLaarhoven) November 17, 2018

En in Dokkum, waar vorig jaar de actiegroep Kick Out Zwarte Piet wilde demonstreren bij de landelijke intocht maar op de snelweg werd tegengehouden door een groep Friezen, kwamen zaterdag geen actiegroepen opdagen.

Anti-Zwarte Piet-activisten in Eindhoven op geheime locatie

Anti-Zwarte Piet-activisten die eerder met politiebescherming moesten worden weggeleid, bevinden zich op een geheime locatie omwille van de veiligheid. Volgens onze verslaggever zijn de demonstranten geschrokken van het "ongebreidelde racisme" waar PSV-aanhangers ze eerder mee belaagden.

Anti-Piet-activisten bevinden zich hier in Eindhoven nu op een locatie die we van politie niet bekend mogen maken, om hun veiligheid niet in gevaar te brengen. Veel schrik hier van de agressie en het ongebreidelde racisme dat ze net hebben ervaren. Aangiftes worden voorbereid.

— Wilmer Heck (@WilmerHeck) November 17, 2018

Volgens de politie zijn "meerdere mensen" opgepakt voor hun optreden tegen de anti-Zwarte Pietdemonstranten Het ging volgens een woordvoerder om de "harde kern" van PSV-aanhangers die de confrontatie zochten met de actiegroep. Ze gooiden onder meer blikjes bier en eieren. De politie doet nog verder onderzoek, het is nog niet duidelijk hoeveel man is opgepakt.

Dankbaar, dat zijn we aan alle jongeren, ouderen, studenten en vrienden maar met name de mensen die in Eindhoven en Rotterdam staan en dit uitzicht hebben. Blijf ons volgen op #kozp #kozpeindhoven #kozpRotterdam pic.twitter.com/yP6ek35kn8

— Stop Blackface (@StopBlackface1) November 17, 2018

Ook in Groningen onrustig

Ook in Groningen werd het onrustig. Volgens onze verslaggever Mark Lievisse Adriaanse is de politie aanwezig om de groep hooligans weg te houden van de groep anti-Zwarte Piet-demonstranten. Onder beide groepen zijn ongeveer 50 mensen.

De politie heeft de voetbalsupporters uiteengedreven en blijft ze volgen in de stad. De hooligans schreeuwen racistische leuzen naar de Anti-Zwarte Piet-demonstranten. Er werd ook Duits gesproken.

De weg is vrijgemaakt voor de Sint die omstreeks 14.00 uur aankwam in Groningen. Onder de pieten zijn ook roetveegpieten, al is het merendeel van het pietengilde zwart. Inmiddels zijn de anti-Zwarte Piet-demonstranten met de bus vertrokken.

De Sint zaterdag in Groningen. Foto Mark Lievisse Adriaanse

Drie aanhoudingen in Rotterdam

De politie heeft in Rotterdam een anti-Zwarte Pietdemonstrant en twee personen die het niet eens waren met de actie opgepakt nadat zij met elkaar slaags waren geraakt. De confrontatie vond plaats onderaan de Erasmusbrug.

Volgens de politie speelde het incident aan het einde van de Anti-Pietactie. De groep wilde de brug oversteken toen vanuit twee auto's mannen stapten die de actievoerders belaagden.

Ooggetuigen zeggen tegen NRC-verslaggever Eppo König dat de groep werd uitgescholden en bekogeld met vuurwerk of een rookbom. De actieleider Elvin Rigters zou met de mannen uit de auto in een gevecht zijn geraakt. De politie dook erop en sloeg met stokken, waarna de actieleider met twee belagers werd ingerekend. Een van de Anti-Pietdemonstranten die betrokken was bij het incident hield achteraf met een bebloede lip een emotioneel betoog.

Een van de actievoerders met een kapotte lip spreekt de rest emotioneel toe. De groep heeft met de politie overlegd hoe ze veilig terug kunnen naar het Centraal Station in Rotterdam. pic.twitter.com/yQKqU678xi

— Eppo König (@e_konig) November 17, 2018

Inmiddels is de actie net als de Sinterklaasoptocht voorbij. De gemeente en politie hebben bussen beschikbaar gesteld voor de anti-Pietdemonstranten, maar de meesten zijn te voet onderweg naar het Centraal Station van Rotterdam.

Protesten PSV-supporters in Eindhoven lopen uit de hand

Anti-Pietactivisten in Eindhoven zijn onder politiebescherming weggeleid omdat de protesten van PSV-supporters uit de hand liepen. Er werden blikjes gegooid en er werd vuurwerk ontstoken, meldt onze verslaggever ter plaatse.

Een activiste werd uitgescholden met een racistische tekst. De groep hooligans is inmiddels uitgegroeid tot zo'n honderd man. De politie heeft de Anti-Pietdemonstranten in een gebouw in de buurt ondergebracht.

Situatie lijkt weer rustig. Activisten zitten binnen, politie heeft linie gevormd tussen hen en overgebleven groep hooligans.

— Wilmer Heck (@WilmerHeck) November 17, 2018

In Rotterdam lopen anti-zwarte pieten demonstranten onder begeleiding van de politie over de Erasmusbrug. De politie heeft volgens NRC-redacteur Eppo König met hun wapenstok ingegrepen.

Anti-Zwarte Piet-demonstranten zijn bij de Erasmusbrug door de politie met stokken geslagen, zeggen ze. ‘Aboutaleb, schaam je. Rutte, schaam je’, roepen ze. Ze lopen onder politiebegeleiding de brug op. ‘Waar is onze bescherming?’, roepen ze. pic.twitter.com/EuCvXJNVFx

— Eppo König (@e_konig) November 17, 2018

Voorstanders Zwarte Piet in steeg gedreven in Hoorn

Voorstanders van Zwarte Piet zijn in Hoorn door de politie in een steeg gedreven. Zij hadden zich verbaal agressief uitgelaten tegen tegenstanders van Piet die in een demonstratievak stonden, meldt onze verslaggever die eerder ter plaatse was.

‘Voorstanders’ van Piet in steeg gedreven in #Hoorn nadat ze verbaal agressief waren tegen tegenstanders op de Turfhaven #intocht2018 pic.twitter.com/LHBuHxhi5a

— Marloes de Koning (@MarloesdeK) November 17, 2018

Het zou gaan om een klein groepje van ongeveer tien man die contact zochten met enkele anti-Zwarte Piet-activisten bij de Turfhaven. De Sinterklaasintocht vindt momenteel plaats in de Hoornse Haven.

De politie zegt dat sprake is van een onaangekondigde demonstratie en dat de groep daarom werd weggeleid. Een woordvoerder kan niet bevestigen of ze zich verbaal agressief hadden uitgelaten tegen de tegenstanders. De politie is met de groep "in gesprek" en zegt te werken aan een "veilige en ongestoorde intocht voor kinderen".

Sinterklaas meert aan in Zaandijk

Sinterklaas is goed en wel aangemeerd in Nederland. Pakjesboot 12 kwam vanmiddag aan in Zaandijk, waar burgemeester Jan Hamming (PvdA) de goedheiligman verwelkomde.

Twitter avatar Wim_Rietveldt Wijkagent Cool Ik heb nog even snel, voor ik naar mijn werk moet, naar de #intocht van #sinterklaasintocht gekeken op @NPO3 Prachtige beelden van #Zaanstad met zijn molens. #Nederland is prachtig https://t.co/OZKBqADBI9

Tijdens de intocht gelden strenge veiligheidsmaatregelen. De plek van aankomst is afgezet met hekken en alle toeschouwers moesten ter controle door toegangspoortjes. Op vier plekken langs de route wordt gedemonstreerd. Twee groepen zijn tegen het uiterlijk van Zwarte Piet en twee andere, waaronder de Nederlandse Volks-Unie, demonstreren voor het behoud van Zwarte Piet.

Twitter avatar KvanLaarhoven Kasper van Laarhoven Zo'n tien man NVU demonstreert vóór Zwarte Piet bij de #Sinterklaasintocht in Zaanstad. https://t.co/I74ZU92ISY

Demonstratie in Eindhoven is begonnen

Ondertussen is het protest van Kick Out Zwarte Piet in Eindhoven begonnen nadat ze onder politiebelegging naar de protestlocatie op het Catharinaplein zijn gebracht. Volgens NRC-redacteur Wilmer Heck gaat om een "relatief kleine" groep demonstranten van Kick Out Zwarte Piet. Er hebben zich ook tegendemonstranten verzameld. Volgens Wilmer Heck heeft de politie "een lijn tussen de twee groepen gevormd".

Twitter avatar WilmerHeck Wilmer Heck Jonge PSV-supporter in Zwarte Piet-outfit zingt de supporters voor. Activisten van Kick Out Zwarte Piet houden het bij stil protest achter de supporters en de politie. https://t.co/lLen03IoA4

Bus met actievoerders gaat terug van Alkmaar naar Amstelveen

De bus met actievoerders van Kick Out Zwarte Piet die bij Alkmaar door de politie werd tegengehouden, keert terug naar Amstelveen. Actievoerder Mitchell Esajas zegt tegen NRC "bijna geen andere keuze" te hebben gehad dan om te keren. Volgens Easjas was er geen juridische grond om de bus tegen te houden. "Het is frustrerend en vervelend", zegt hij. Het is niet duidelijk of de demonstratie in Den Helder nog doorgaat.

De actievoerders waren ontevreden met de nieuwe locatie die de gemeente vanochtend had aangewezen in Den Helder. Volgens Esajas had het geen zin om hier te demonstreren omdat ze nauwelijks zichtbaar zouden zijn.

Bus Kick Out Zwarte Piet tegengehouden door politie bij Alkmaar

De bus van actiegroep Kick Out Zwarte Piet die onderweg was naar Den Helder is tegengehouden door de politie bij Alkmaar. Dat laat actievoerder Mitchell Esajas zien in een filmpje op Facebook. Op het filmpje is te zien dat de politie zegt dat de bus is tegengehouden omdat de actiegroep "zich niet heeft gehouden aan de afspraken met de gemeente". Volgens de actievoerders zijn de afspraken waar de politie aan refereert "niet gemaakt".

Twitter avatar StopBlackface1 Stop Blackface Wederom wordt het ons onmogelijk gemaakt om vreedzaam te demonstreren. Oud trucje, burgemeester Den Helder wijzigt snel de plannen & dreigt met arrestatie. Nu contact met advocaten en @amnestynl maar houden ons aan de wet dus weinig opties #KickOutZwartePiet #StopBlackface #KOZP

De gemeente Den Helder laat in een reactie aan NRC weten dat de actiegroep zich niet "aan de gestelde voorwaarde heeft gehouden". Volgens de woordvoerder hadden "ze eerder moeten vertrekken om de veiligheid te kunnen garanderen". Daarom heeft de gemeente een nieuwe locatie aangewezen.

Esajas laat in het filmpje op Facebook weten dat de aangewezen plek een "achteraf locatie" is. Het is niet duidelijk wat de actiegroep nu gaat doen. Esajas zegt te overleggen met hun advocaat en onderhoudt contact met Amnesty International. Eerder op de dag had de actiegroep al laten weten dat ze de busreis naar Den Helder hadden afgeblazen vanwege een dreiging van wegblokkades.

Zie hier het filmpje van Mitchell Esajas

Sinterklaas arriveert vanmiddag in gemeente Zaanstad

Vandaag meren Sinterklaas en zijn Pakjesboot iets na twaalven aan in de gemeente Zaanstad. Twee anti- en twee pro-Zwarte Piet-groepen hebben aangekondigd te zullen demonstreren op en rondom de Zaanse Schans. NRC-verslaggevers zijn aanwezig, evenals in Eindhoven en op andere plekken in het land. Volg hier de laatste ontwikkelingen.

Lees ook dit interview met Kick Out Zwarte Piet-leider Jerry Afriyie ‘Dit is pesten en dat moet stoppen’

Kick Out Zwarte Piet heeft protesten aangekondigd bij zeventien lokale sinterklaasintochten. De bliezen hun demonstratie in Nijmegen af vanwege bedreigingen van hooligans en omdat de burgemeester volgens de actiegroep geen goede protestlocatie wilde toewijzen. In Groningen besloot de burgemeester extra politie in te zetten na dreigementen van lokale voetbalfans die de anti-Zwarte Piet-betoging willen verhinderen.

Ook in andere steden kondigden voorstanders van Zwarte Piet tegenacties aan. Onder andere in Den Helder en Eindhoven zetten bewoners initiatieven op om Kick Out Zwarte Piet 'warm' te onthalen.

Dit weekend demonstreert Kick Out Zwarte Piet op zeventien plekken in Nederland: