Aantal doden en gewonden bosbranden Californië blijft oplopen

Inmiddels is het dodental opgelopen tot 74 en zijn meer dan 1.000 mensen vermist. De branden gelden als de dodelijkste in Californië ooit.

Brandweermannen proberen een huis te blussen in het stadje Paradise (bijna 27.000 inwoners), dat bijna volledig is verwoest door de bosbranden.
Brandweermannen proberen een huis te blussen in het stadje Paradise (bijna 27.000 inwoners), dat bijna volledig is verwoest door de bosbranden. Foto Noah Berger/AP

Het dodental door de bosbranden in de Amerikaanse staat Californië is opgelopen tot 74. Ook zijn er meer dan 1.000 mensen vermist, meldt CNN. De branden ontstonden een week geleden en gelden als de dodelijkste in Californië ooit.

De lokale politie laat weten dat het bij de vermisten nog gaat om ‘ruwe data’. Sommige namen zullen dubbelen, ook staan mensen als vermist geregistreerd die zijn geëvacueerd.

Honderden hulpverleners zijn op zoek naar lichaamsresten in het in as gelegde gebied. Minstens 50.000 mensen zijn geëvacueerd vanwege de bosbranden die inmiddels zo’n 55.000 hectare beslaan. Ongeveer 12.000 huizen zijn verwoest. In het omringende gebied is grote rookoverlast. Sommige universiteiten hebben sportevenement uitgesteld of geannuleerd, scholen tot 150 kilometer van de branden vandaan waren vrijdag gesloten.

Lees ook: Luisteren of je huis is verbrand

Bezoek Trump

Zaterdag bezoekt de Amerikaanse president Trump het getroffen gebied. Afgelopen weekend schreef hij op Twitter dat de bosbranden zijn ontstaan door wanbeheer van de bossen - hij dreigde zelfs om die reden geen hulp te geven aan de staat. Eerder gaf hij milieuregels de schuld, waardoor het moeilijker zou zijn om aan voldoende bluswater te komen.

Droogte is de voornaamste oorzaak van de branden. In Californië is het al 358 weken droger dan gemiddeld. In het zwaar getroffen stadje Paradise viel dit jaar tussen mei en november 22 millimeter regen, tegenover 170 millimeter gemiddeld. Van de tien grootste bosbranden in Californië sinds 1932, sinds de cijfers nauwkeurig worden bijgehouden, vonden er negen plaats na 2000 en vijf daarvan na 2010.

Er woeden meerdere branden in Californië, de meest noordelijke wordt ‘Camp Fire’ genoemd: