Ongerustheid groeit in Tweede Kamer over Nord Stream pijplijn

Russisch gas De politieke onrust over de afhankelijkheid van Russisch gas neemt toe, net nu Nederland netto-importeur van gas wordt.

Grote buizen voor de Nord Stream 2.
Grote buizen voor de Nord Stream 2. Foto Ulrich Baumgarten/Getty Images

In de Tweede Kamer groeit de ongerustheid over de afhankelijkheid van Nederland van de Russische aardgasproducent Gazprom en daarmee van Moskou. Met de aanleg van de Nord Stream 2-pijpleiding zou die afhankelijkheid alleen maar groter worden.

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma: „De kwetsbaarheid die wij ons daarmee op de hals halen, en niet alleen onszelf maar ook de Europese Unie en het Nederlandse bedrijfsleven, zou deze minister ook tot grote zorgen moeten stemmen. Hier maak ik me echt serieus zorgen over.”

In april werd de regering via een motie opgeroepen om een initiatief van de Europese Commissie te steunen om Nord Stream 2 – die vanaf Sint-Petersburg naar Duitsland gaat lopen en Oekraïne omzeilt– van zijn scherpste geopolitieke kantjes te ontdoen. De Russen zouden de leiding ook voor andere producenten moeten openstellen. Minister Blok (Buitenlandse Zaken, VVD) wil afwachten omdat de Commissie nog in gesprek is met Rusland over maatregelen die de positie van Oekraïne verbeteren.

Maar deze week maakte de Kamer duidelijk dat het lang genoeg heeft geduurd. Blok kan wel blijven wachten, „maar ondertussen gaat er op dit moment elke week fysiek vier kilometer Nord Stream-pijpleiding de zee in”, zei Bram van Ojik (GroenLinks) in een debat met de minister. „Die leiding is er dus binnenkort gewoon.”

De groeiende bezorgdheid komt op het moment dat de eigen gasproductie van Nederland niet meer voldoende is voor het eigen gebruik. Door het verminderen van de gasproductie in Groningen is Nederland dit jaar voor het eerst netto-importeur van gas geworden. Daarmee zal Nederland de komende jaren afhankelijker worden van externe leveranciers, waaronder Rusland.

„In maart is zo’n beetje het omslagpunt gekomen dat we gas importeren”, zegt gasexpert René Peters van TNO die zich op cijfers van de Gasunie baseert. „Toen was ons eigen gebruik van gas voor het eerst hoger dan onze productie.”

Russisch gas in Europa.Deel 1: Nord Stream 2 E 6-7