Crimineel welkom bij Orbán

Een voortvluchtig crimineel uit een veilig geacht land die asiel aanvraagt: het lijkt een kansloze zaak in het land van anti-migratiestrijder Orbán. Maar wat als de asielzoeker een vriend is van de Hongaarse premier?

Ex-premier Gruevski van Macedonë had vanaf vorige week een celstraf van twee jaar moeten uitzitten voor aanbestedingsfraude. Hij dook op in Boedapest. „Ik heb de Hongaarse autoriteiten om politiek asiel gevraagd”, schreef hij.

De Macedonische regering vindt hem een „veroordeelde crimineel”. De Hongaarse regering toonde zich inschikkelijk tegenover Gruevski. In tegenstelling tot andere asielzoekers moest hij niet dagen wachten om zijn procedure te doorlopen in een omheinde transitzone. Gruevski, die zich aanbood in een Hongaarse ambassade in een nog onbekend land buiten Macedonië, mag „om veiligheidsredenen” zijn aanvraag afhandelen in Boedapest.

Asielzoekers die via een veilig land komen, worden in Hongarije doorgaans terug de grens overgezet. Orbán noemde de zaak-Gruevski een „juridische kwestie”. De innige banden tussen Hongaarse en Macedonische nationalistische elites wekken argwaan. (NRC)