Voortvluchtige crimineel welkom bij Orbán

Een voortvluchtig crimineel uit een veilig geacht land die asiel aanvraagt: het lijkt een kansloze zaak in het land van anti-migratiestrijder Viktor Orbán. Maar wat als de asielzoeker een vriend is van de Hongaarse premier?

De Macedonische ex-premier Nikola Gruevski had vanaf vorige week een celstraf van twee jaar moeten uitzitten voor aanbestedingsfraude. Maar de nationalistische bondgenoot van Orbán ontvluchtte zijn land en dook op in Boedapest. „Ik heb de Hongaarse autoriteiten om politiek asiel gevraagd”, schreef hij op Facebook.

Gruevski wordt naar eigen zeggen bedreigd, maar leverde daarvoor geen bewijzen. De Macedonische minister van Buitenlandse Zaken Dimitrov noemde hem donderdag een „veroordeelde misdadiger”, die bovendien aangeklaagd wordt in een reeks andere zaken rond fraude en ambtsmisbruik.

De Hongaarse regering toonde zich inschikkelijk tegenover Gruevski. In tegenstelling tot andere asielzoekers moest hij niet dagenlang wachten om vervolgens zijn procedure te doorlopen in een omheinde transitzone aan de grens. Gruevski, die zich aanbood in een Hongaarse ambassade in een nog onbekend land buiten Macedonië, mag „om veiligheidsredenen” zijn aanvraag afhandelen in Boedapest.

Asielzoekers die via een veilig derde land komen, worden in Hongarije doorgaans terug de grens overgezet. Orbán noemde de zaak-Gruevski een „juridische kwestie”. De innige banden tussen Hongaarse en Macedonische nationalistische elites wekken argwaan.

Oppositielid Hadházy beloofde al een klacht in te dienen onder wetgeving die de regering invoerde tegen ngo’s die kansloze asielzoekers helpen.