Straks 20 minuten sneller met de trein in Düsseldorf

Treinverbinding Met een nieuwe, rechtstreekse verbinding is de reistijd tussen Eindhoven en Düsseldorf in 2025 verkort tot 1 uur en 40 minuten. De intercity sluit aan op het Duitse hogesnelheidsnetwerk.

Foto Sjoerd van der Wal

Eindhoven krijgt vanaf 2025 een rechtstreekse intercityverbinding met het Duitse Düsseldorf. De reistijd is dan 1 uur en veertig minuten. Nu is dat nog twee uur, met een overstap in Venlo.

Staatssecretaris, Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat, D66) onderhandelt al geruime tijd met Duitsland over deze spoorverbinding. Driekwart van het traject gaat over Duits grondgebied. Daarom wordt de intercity in Duitsland openbaar aanbesteed. NS mag zich ook inschrijven voor die aanbesteding.

De verwachting is dat er elk uur een directe intercity naar Düsseldorf rijdt en dat er jaarlijks 250.000 passagiers gebruik van gaan maken, een groei van zo’n 40 procent ten opzichte van nu. De intercity geeft straks vanaf Düsseldorf ook aansluiting op het Duitse hogesnelheidsnetwerk.

Vrijdag maakten de burgemeester van Düsseldorf Thomas Geisel en de gemeente Den Haag bekend dat zij willen dat die snelle trein wordt doorgetrokken naar Den Haag. Zij deden dat tijdens een werkbezoek van Haagse gemeenteraadsleden aan Düsseldorf. Nu moeten reizigers vanaf Den Haag en Rotterdam twee keer overstappen, in Eindhoven én Venlo. „Alle partijen zijn het erover eens dat die snellere verbinding er moet komen”, aldus de Haagse wethouder Robert van Asten (Mobiliteit, D66).

Volgens een NS-woordvoerder wordt onderzocht hoe de zuidelijke Randstad, Den Haag en Rotterdam beter kunnen worden aangesloten op het Duitse spoor. Het is volgens de woordvoerder de vraag of dat kan door die nieuwe intercity vanuit Düsseldorf na Eindhoven door te trekken naar Rotterdam en Den Haag. „Dat is ook afhankelijk van de voorwaarden die in de aanbestedingsprocedure worden gesteld.”

Verbetering internationale treinverbindingen

Staatssecretaris Van Veldhoven richt zich vooralsnog op het traject Düsseldorf-Eindhoven. De voorbereidingen voor de aanbesteding daarvan en het bestellen van nieuw materieel beginnen nog dit jaar. Ook moet het spoor rond Eindhoven aangepast worden om de komst van die nieuwe intercity mogelijk te maken.

Van Veldhoven zet zich in voor verbetering van internationale treinverbindingen. Zo brengen NS en DB in kaart hoe de reistijd naar Berlijn verkort kan worden. Recent sprak de staatssecretaris haar steun uit voor plannen om de frequentie van de Eurostar van Amsterdam naar Londen te verhogen naar vier tot vijf treinen per dag. Met de ‘drielandentrein’, die vanaf volgende maand in het zuiden de universiteitssteden Aken, Maastricht en Luik met elkaar moet verbinden, gaat het minder goed. Voorlopig weigert België de Nederlandse treinstellen op Belgisch spoor toe te laten en onderzoekt Nederland of Belgische treinstellen wel op het Nederlandse traject mogen rijden.

Lees ook: ‘Spooroorlog’ dreigt wegens verbinding Maastricht-Luik