Staatsmedia: ‘Noord-Korea test ultramodern wapen’

Het is voor het eerst sinds maanden dat Noord-Koreaanse media schrijven over wapenontwikkelingen. Verdere details over de test zijn niet bekend.

Het wapen op de foto is niet het wapen dat vrijdag werd getest. Op de foto is een onderdeel van de waterstofbom te zien die in 2017 werd getest.
Het wapen op de foto is niet het wapen dat vrijdag werd getest. Op de foto is een onderdeel van de waterstofbom te zien die in 2017 werd getest. Foto: ANP

Noord-Korea heeft een nieuw wapen getest onder supervisie van leider Kim Jong-un. Dat heeft het Koreaans staatspersbureau KCNA vrijdag bekendgemaakt. Noord-Korea is nog steeds in gesprek met de Verenigde Staten over de ontmanteling van hun kernwapenprogramma.

De test met het ‘geavanceerde wapen’ verliep volgens het Noord-Koreaanse staatspersbureau succesvol. Er werden geen verdere details over de locatie van de test of het wapen zelf prijsgegeven. Het is voor het eerst sinds maanden dat Noord-Koreaanse media schrijven over wapenontwikkelingen in het communistische land.

De test toont aan dat de regering in Pyongyang zeker niet is gestopt met het ontwikkelen van wapens. Na de top tussen Donald Trump en Kim Jong-un eerder dit jaar, werd afgesproken dat Noord-Korea zou beginnen met de ontmanteling van hun kernwapenprogramma.

Militaristisch spierballenvertoon

Eerder deze maand dreigde het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken al met een terugkeer naar het vroegere beleid als de Verenigde Staten hun economische sancties niet zouden verlichten. Hoewel de regering in Pyongyang onder anderen een nucleaire testlocatie liet afsluiten, dreigen onderhandelingen met de Verenigde Staten nu verder vast te lopen. Met de test heeft het Noord-Koreaanse regime in elk geval laten zien niet terug te deinzen voor militaristisch spierballenvertoon.

Over de test met het ‘ultramoderne wapen’ zei Kim volgens persbureau KCNA dat het “een nieuw voorbeeld van onze snel toenemende defensiecapaciteit in de regio is”.

Pyongyang laat Amerikaanse burger vrij

Vrijdag werd ook bekend dat Noord-Korea een Amerikaanse burger op vrije voeten stelt. Het gaat om Bruce Byron Lowrance, meldt Reuters op basis van Noord-Koreaanse staatsmedia. Hij zat sinds halverwege oktober vast omdat hij illegaal het land geprobeerd had binnen te komen. In mei werden naar aanloop van de top tussen Donald Trump en Kim Jong-un ook al drie Amerikanen plotseling vrijgelaten. In het verleden gebeurde dit vaak alleen onder grote druk van de Verenigde Staten. Met het voornemen om nu weer een Amerikaan vrij te laten, lijkt het alsof Pyongyang de dialoog met Washington voorlopig gaande wil houden.