Conchita van Spijk wil niet lang meer blijven in het dorp waar ze woont.

Foto Khalid Amakran

Interview

‘Soms hoor ik: je bent gewoon een laatbloeier’

In de rubriek Jong! vertellen pubers over zichzelf, de wereld en elkaar. Deze week: Conchita van Spijk (17). Aanmelden: pubers@nrc.nl.

Ogen laseren

„Oudheusden is vooral voor oudere mensen. Alle jongeren trekken weg. Als ik wegga is het denk ik ook definitief. Ik heb me aangemeld voor rechten in Maastricht. Het liefst wil ik bij de politie, ik wist al heel jong dat ik rechercheur wilde worden. Er is een politieschool maar op dit moment zijn mijn ogen te slecht. Ik moet ze laten laseren en dat mag pas op je achttiende. En ik moet mijn rijbewijs nog halen. Daarom ga ik eerst rechten doen. Dan heb ik meteen een plan B op zak voor als het bij de politie niet lukt.”

Panromantisch

„Als ik mijn zus hoor zeggen: ‘die is heel knap’ of ‘die zou ik weleens willen doen’, dan denk ik: dat wil ik niet. Ik voel geen seksuele aantrekkingskracht tot mensen, wel romantische. Daarbij kijk ik niet naar geslacht, dat maakt me niet uit. Ik identificeer me als panromantisch en aseksueel. Het maakt relaties soms wel lastiger. In relaties wordt verwacht dat je samen dingen gaat doen waar ik geen behoefte aan heb. Ik wil geen dingen doen die ik niet wil, maar ook niet een ander persoon iets laten missen. Ik heb twee vriendjes gehad. Bij de tweede merkte ik wel dat die verwachting er was. Hij heeft geprobeerd mij over te halen. ‘Misschien kan ik nog je gedachten veranderen.’ Soms hoor ik ook: ‘je bent gewoon een laatbloeier, het komt nog wel’. Ik geloof niet dat het nog komt, maar ik sluit het ook niet compleet uit.”

Religieus dorp

„Het heeft me veel tijd gekost om hier open over te zijn. Tot nu toe heb ik geen negatieve ervaringen gehad, op school ook niet. Het voelt nu voor mij of het geaccepteerd is als je niet gewoon hetero bent. Maar ik weet wel dat er veel plekken zijn, ook in Nederland, waar mensen niet dezelfde reacties krijgen als ik. Een vriendin van mij is uit huis gezet omdat ze lesbisch is. Ik zou wel bang zijn voor opmerkingen als ik hand in hand zou lopen met een meisje. In de buurt van waar ik woon is een heel religieus dorp, heel protestant. Dat soort dingen accepteren ze niet.”

SP

„Mijn vader is lid van de SP, en van de FNV. Ik heb me aangemeld voor vrijwilligerswerk bij de SP. Wat ik goed vind van de SP is dat er iets aan onrecht gedaan wordt, dat er actie wordt ondernomen. Als er iets op het nieuws is, bespreekt mijn vader dat met mij en mijn zus. We weten altijd wel waar hij staat. Studies moeten goedkoper; eigenlijk zou de overheid hoger onderwijs moeten betalen, anders kan niet iedereen het volgen. Daar zijn we het wel over eens. Er zijn ook onderwerpen waar wel wat discussie over is. Mijn vader wil bijvoorbeeld dat de grenzen dicht gaan. Hij vindt dat de overheid eerst voor het eigen volk moet zorgen, voordat je kan zorgen voor anderen. Ik vind: als die mensen geen veilige plek of goed leven kunnen hebben, waarom kunnen wij ze dan niet helpen?”