Schaatsen

Geen ploegachtervolging voor Sven Kramer in Japan

Sven Kramer heeft nog altijd last van rugklachten. De veelvoudig wereld- en olympisch schaatskampioen slaat daarom uit voorzorg vrijdag de ploegachtervolging over bij de wereldbekerwedstrijden in het Japanse Obihiro. Hij komt wel uit op de 1.500 en de 5.000 meter. „Het is spijtig, vooral omdat het in de voorbereiding zo goed ging.”

Kramer sloeg bij de kwalificatiewedstrijden in Heerenveen al de 10.000 meter over vanwege de slepende rugblessure. Hij vertelde dat de klachten zijn teruggekeerd nadat hij zich vertilde aan een koffer. „Het blijft zeuren en dat is zeker niet van de ene op de andere dag weg. Er komt een vervelende tijd aan, maar ik wil er geen jankverhaal van maken. Ik weet ook dat het goed kan komen en ik hoop met kerst en oud en nieuw weer volledig fit te zijn.”

Op de 1.500 en 5.000 meter gaat hij wel voluit. „Als ik start, schaats ik om te winnen. Ik weet alleen niet of dat reëel is”, zegt Kramer, die in de voorbereiding hard ging in Inzell en daar een baanrecord op de 5.000 meter reed (6.10,97). „Nu even een terugslag, ik moet nu gewoon zorgen dat ik het goede gevoel weer terug krijg.” Kramer was door de selectiecommissie van de KNSB aangewezen voor de ploegachtervolging, samen met Patrick Roest, Marcel Bosker en Chris Huizinga. (ANP)