Scenarist William Goldman op 87-jarige leeftijd overleden

Goldman schreef onder meer het vaak aangehaalde citaat ‘follow the money’ in de film All the President’s Men.

Goldman tijdens de uitreiking van de Oscars in 1977.
Goldman tijdens de uitreiking van de Oscars in 1977. Foto AP

Scenarioschrijver en tweevoudig Oscarwinnaar William Goldman is vrijdag overleden, meldt de Amerikaanse website Deadline. Goldman werd wereldberoemd met films als All the President’s Men en Marathon Man.

Goldman was al langere tijd ziek, hij leed onder meer aan darmkanker. Hij overleed volgens persbureau AP vrijdagochtend in het bijzijn van zijn familie in zijn woonplaats New York.

Follow the money

Goldman werd in de jaren vijftig bekend als schrijver en scenarioschrijver. Hij won in zijn carrière twee Oscars: voor de western Butch Cassidy and the Sundance Kid en voor All the President’s Men, de onthullende film over het Watergate-schandaal. Het vaak aangehaalde citaat “follow the money” komt uit Goldmans pen.

Andere bekende films van de hand van de scenarist zijn Marathon Man en The Princess Bride. Ook schreef hij scenario’s voor verschillende verfilmingen van de boeken van Stephen King. Collega’s en fans van Goldman hebben verdrietig gereageerd op zijn overlijden.

Regisseur Aaron Sorkin, bekend van de Facebook-film The Social Network, noemt Goldman tegenover AP “een mentor”:

“Hij was de decaan van de Amerikaanse scenaristen en generaties van filmmakers zullen in zijn voetstappen volgen. Ik zal altijd blijven wensen dat hij meer had geschreven, maar ik zal ook voor altijd dankbaar zijn voor wat hij achterlaat.”