Ratko Mladic belt vanuit zijn cel met Servische ontbijtshow

De tot levenslang veroordeelde ‘slager van Srebrenica’ was vrijdagochtend te horen op de Servische televisie. Tegen de regels van zijn straf in.

Mladic vorig jaar in de rechtszaal, vlak voor hij tot levenslang veroordeeld werd.
Mladic vorig jaar in de rechtszaal, vlak voor hij tot levenslang veroordeeld werd. Foto Peter Dejong / AFP

Kijkers van de Servische zender Happy TV kregen vrijdagochtend ‘kusjes van papa Ratko’. Darko Mladic, zoon van de veroordeelde oud-generaal Ratko Mladic, belde live in de uitzending zijn vader, die al jaren vastzit in de gevangenis van Scheveningen. De veroordeelde oorlogsmisdadiger nam op.

Ratko Mladic kreeg bijna een jaar geleden een levenslange celstraf voor zijn aandeel in de genocide in Srebrenica, waar in 1995 binnen een aantal dagen zeker 8.000 islamitische jongens en mannen vermoord werden. Ook werd hij veroordeeld voor schuld aan de tienduizend doden die vielen toen Sarajevo bezet werd. De voormalig opperbevelhebber van de Bosnische Serviërs werd pas in 2011 opgepakt.

Onderzoek

Gevangenen in Scheveningen mogen zonder toestemming van het Joegoslaviëtribunaal beslist geen contact hebben met de media, zegt een woordvoerder tegen de Servische tak van BBC. Er is een onderzoek gestart naar het telefoontje. Voorlopig wordt Mladic getapt.

Tekst loopt door onder de video.

Twitter avatar drustvenidrug Drustvene mreze Ratko Mladić direktno iz Haga https://t.co/fHkuZX69c7
De ‘slager van Srebrenica’ werd door het Joegoslaviëtribunaal schuldig bevonden aan volkerenmoord in en rond Srebrenica.

Zijn zoon was vrijdag te gast bij Hepi ter promotie van een boek over zijn vader. Naast hem op de bank zat de ultranationalistische politicus Vojislav Seselj, die zelf in Den Haag werd vrijgesproken van misdaden tegen de menselijkheid. Seselj kreeg van Mladic een uitnodiging voor een potje schaak in de gevangenis. “De vorige keer heb ik met 7-1 gewonnen”, klonk het joviaal.

Mladic besloot zijn bijdrage aan het programma met steun voor Rusland en zijn communistische partij, en afkeer van de NAVO. Presentator Milomir Maric: “Dank u, generaal.”

Beroep

Ratko Mladic heeft beroep aangetekend tegen de straf die hij vorig jaar kreeg. Dat had al moeten dienen maar wacht nog op de oplossing in een ruzie tussen twee rechters, die elkaar indirect van partijdigheid beschuldigen.