Pensioenonderhandelaars komen niet over de laatste hobbel

De Haagse Stemming Vandaag wordt bekend wie de PvdA-lijsttrekker voor de senaat zal zijn. Schrijf je in om deze politieke nieuwsbrief per mail te ontvangen.

De onderhandelingen voor het pensioenakkoord zijn nachtwerk geworden, maar nog zonder resultaat. Niet iedereen is welkom in de campagne voor de herindelingsverkiezingen. En Thierry Aartsen kan meer dan controversieel twitteren.

EINDSPEL: De pensioenonderhandelaars zijn er echt bijna uit, meldden allerlei media deze week. Maar goed, dat deden ze in augustus en september ook. Net als in mei en juni, overigens. En anderhalf jaar geleden zelfs. Feit is dat er de afgelopen weken flink is opgeschaald. De FNV maakte via NRC de eis over de rekenrente publiek. Tot ongenoegen van Wouter Koolmees, die zich al genoodzaakt had gevoeld zelf met alle betrokkenen te gaan onderhandelen. Deze week schoof zelfs Mark Rutte aan. Met hem vond vannacht een marathonoverleg van maar liefst negen uur plaats. Maar het kabinet en de polder zijn toch nog niet uit de moeilijkste kwesties: de rekenrente, de AOW-leeftijd en de hoge overgangskosten. En, schijnbaar plotseling, de verplichtingen van zzp’ers. Bij gebrek aan echt nieuws kreeg Ruttes chauffeur Ed de afgelopen dagen een hoofdrol in de verslaggeving. Hij was kwijt, maar niet ontslagen.

CAMPAGNETIJD: Volgende week woensdag zijn in twaalf (nieuwe) gemeenten tussentijdse verkiezingen en dus moeten ook landelijke kopstukken weer campagne voeren. Dit weekend heeft de PvdA in Groningen een ledenraad die geen ledenraad mag heten, waardoor Lodewijk Asscher en anderen daar ook even de straat op kunnen. Rob Jetten is daar ook, om te flyeren en pizza te eten met studenten. Jesse Klaver volgt maandag met een frietup. Gert-Jan Segers bezoekt de ambulancepost in Vijfheerenlanden. Mark Rutte gaat flyeren in Noordwijk en Haarlemmermeer. De hoeveelheid verzoeken die kopstukken krijgen om op te treden bij lokale afdelingen, is vaak een goede voorspeller voor hun populariteit bij de volgende landelijke verkiezingen. Opmerkelijk is dus dat Sybrand Buma en Klaas Dijkhoff geen campagneplannen hebben voor het weekend.

OM TE LUISTEREN: Wij hebben wel plannen: de podcast Haagse Zaken van morgen gaat over de herindelingsverkiezingen. En we hebben zelfs een bonusaflevering die afgelopen zaterdag werd opgenomen op De Nacht van NRC. Met Tom-Jan Meeus, Marike Stellinga en Guus Valk.

INLEGVEL II: Het inlegvel is terug. Net als bij het associatieverdrag met Oekraïne zou nu ook bij het migratieverdrag van Marrakesh een bijlage moeten komen om uit te leggen dat we het er eigenlijk niet helemaal mee eens zijn, en te benadrukken dat we nergens aan gebonden zijn, maar toch wel willen tekenen. Dat lijkt het compromis tussen VVD en CDA aan de ene kant en D66 en ChristenUnie aan de andere kant. Het niet-bindende global compact van de VN dat in de Marokkaanse stad getekend wordt, legt afspraken vast die mensensmokkel moeten tegengaan en migranten een goede behandeling moeten garanderen. Maar dat laatste is in Den Haag heel controversieel geworden.

VOLKSVERMAAK: Na een wat stroeve start wil VVD-Kamerlid Thierry Aartsen het ook wel eens over de inhoud hebben. In de Volkskrant presenteert hij zijn visie op het Nederlandse cultuurbeleid en zijn bijzondere taalgebruik. Het roept herinneringen aan Halbe Zijlstra in zijn tijd als staatssecretaris van cultuur: minder subsidie naar klassieke muziek, meer naar volkscultuur als bloemencorso’s en schutterijen. “In Den Haag lijkt het alsof alleen hoge cultuur bestaat, daar krijg ik jeuk van”, aldus Aartsen. “Ongetwijfeld vind je heel wat vrienden van D66 en GroenLinks in de Stopera, glaasje chablis in de hand.” VVD’ers niet hoor, want Aartsen is lid van “een volkspartij. Onze mensen staan ook bij het corso en het carbidschieten vooraan.” En: “Het goedvolk van de VVD zit niet te wachten op negatieve identiteitsdiscussies.”

GRIFFIEKOSTEN: Voordat de Tweede Kamer volgende week de begroting van Justitie en Veiligheid bespreekt, stuurt het ministerie nog bakken post naar de Kamer. Daar zat gisteren een brief tussen over het verlagen van de griffiekosten voor ondernemers. De kosten om via de rechter een onbetaalde rekening tussen de 500 en 12.500 euro te innen liggen nu op 476 euro. Dat gaat Sander Dekker met ruim een derde verlagen. Ter compensatie voor de staatskas moeten bedrijven met grotere vorderingen juist meer gaan betalen.

QUOTE VAN DE DAG:

“Probeer niet alles voor iedereen te zijn, geen V&D voor het buitenlands beleid.”

Minister Stef Blok probeert de wensen van de Tweede Kamer te temperen door een allesomvattend buitenlandbeleid te vergelijken met een failliet warenhuis.

Correctie (16 november): In een eerdere versie van deze nieuwsbrief stond dat Marrakesh de hoofdstad van Marokko is. Dat is natuurlijk Rabat.