IJzersterk Oranje zet tegen Frankrijk weer een grote stap

Nations League Na Duitsland bleek ook Frankrijk niet opgewassen tegen Nederland. In de Kuip won Oranje met 2-0 van de regerend wereldkampioen.

Ryan Babel in duel met twee Fransen.
Ryan Babel in duel met twee Fransen. Foto Koen van Weel/ANP

In een duel vol aanvalslust van Oranje en lange fases van overwicht, heeft het Nederlands elftal opnieuw een krachttoer uitgehaald in de Nations League-poule. Na de overwinning op Duitsland met 3-0, sneuvelde ook Frankrijk aan de hand van Ronald Koemans gerevitaliseerde Oranje. Georginio Wijnaldum en Memphis Depay scoorden: 2-0. De Europese elite is voor even bedwongen – wat een avond voor de ontwikkeling van dit verkwikkende team.

Nederland kan groepshoofd Frankrijk, dat nu uitgespeeld is, nog overtreffen in de poule als het maandagavond een punt pakt tegen Duitsland in het slotduel. In de wetenschap dat Oranje al veertien keer op rij won in Rotterdam, altijd tegen middelmaat, trad de ploeg van het hervonden gemoed aan tegen de wereldkampioen die nauwelijks vatbaar is gebleken voor een post-WK-dip. Een vertrouwde formatie van Koeman, met aanvalsleider Memphis Depay en Ryan Babel voorin, geflankeerd door een zwervende Steven Bergwijn. Steeds vastere vormen krijgt Oranje, het resultaat is navenant.

Georginio Wijnaldum loopt juichend weg nadat hij Nederland op 1-0 heeft gezet tegen wereldkampioen Frankrijk.

Foto ANP/Pro Shots

Depay brak direct door, behield het overzicht en vond Wijnaldum vrijstaand rand zestien. Hugo Lloris bracht redding op de onzuivere inzet. Het publiek kon in elk geval verder met waar het gebleven was – carnaveleske vrijdagavond. De Fransen worden al niet meer gevreesd, dat heeft Ronald Koeman in tien maanden voor elkaar gekregen. Slechts nog vrees voor Mbappé, een beetje dan. Na een kleine tien minuten zette het wonderkind voor het eerst aan, dwars door het midden, op een moment waarin Oranje ruimtes weggaf in een moment van omschakeling. Via Antoine Griezmann, Lucas Digne en weer Griezmann met het hoofd werd doelman Jasper Cillessen getest.

Jeune prinsen

Een orkaan van gejuich joeg door de propvolle Kuip toen tiener De Ligt tiener Mbappé de bal afhandig maakte in een lijf aan lijf duel tussen jeune prinsen van het Europese voetbal. Denzel Dumfries, de revelatie op rechtsback, moest positioneel gezien de rushes van Mbappé smoren voor de Fransman op stoom kon komen, met hulp van De Ligt cum suis. Dat ging. Moeiteloos trekt Dumfries zich op aan het niveau van zijn omgeving.

Lee ook het interview met toptalent Matthijs de Ligt: ‘Het begin is er, maar alles kan nog beter’

Oranje stond steeds strak gepositioneerd onder aanvoering van Virgil van Dijk. Frankrijk kwam tot weinig, hoefde ook weinig. De Franse formule is bekend. Collectief controle behouden. Meeveren, meeplooien, geen millimeter geven – Oranje kreeg het er steeds benauwder van nadat de eerste enthousiaste oprispingen waren geluwd. Alsof de mannen van coach Didier Deschamps vanaf pakweg minuut twintig wel door hadden hoe het Oranje-klokje tegenwoordig tikt, zo vlakte het Nations League-duel langzaam af. Zo hebben de Fransen het graag.

De wave werd al ingezet, nooit een teken van zinderende taferelen op het veld, toen Steven Nzonzi een gevaarloze voorzet verlengde in de voeten van Ryan Babel. Lloris keerde diens halfvolley, Wijnaldum was er kort bij voor de rebound: 1-0. Zo was het rust en was Oranje eens niet weggespeeld, zoals zo vaak gebeurde in eerste helften van recente edities. Ja, als Frankrijk geweest was, wist Oranje weer even hoe het ervoor stond, als meedogenloze constante in de crisis rond het Nederlands elftal.

Voetbalgeneraties

Nederland voetballand veranderde intussen niet – niet echt. De eredivisie blijft met al zijn charmes in zijn decennia-oude format voortmodderen. Kunstgras wordt langzaam op een pad gezet naar uitsterving, aan een degradatieregeling wordt nog gesleuteld, wellicht. Het zal het verschil niet maken. Het gaat, uiteindelijk, om generaties. Om gretigheid, om goede coaches bij Oranje en dieper in de jeugdgeledingen. En logische aanstellingen doen. Logische teams opstellen. De talenten zouden wel weer boven komen drijven – al ontbreekt nog steeds een wapen van kaliber Arjen Robben. Ronald Koeman, ongeveer de enige Nederlandse trainer die de afgelopen tien jaar vanuit de eredivisie zijn carrière in het buitenland succesvol vervolg gaf, kreeg de ploeg onder zijn hoede tien maanden geleden en verloor alleen zijn debuut, tegen Engeland, en in Parijs van de wereldkampioen in september. Oranje is weer om aan te zien.

De spirit was er na rust wel uit bij het Franse elftal aan het slot van een interlandjaar waarin het voetballand, tjokvol toptalent, zijn macht zo vaak deed gelden. Virgil van Dijk torende bij een corner boven de defensie uit, de bal spoot van zijn voorhoofd – rakelings over. Zijn sprongkracht ging viral deze week, met een slowmotionfilmpje uit het Oranj- trainingskamp, waarin hij een bal kopte met een kopgalg op de hoogste stand.

Traktatie voor het volk

De lekkerste aanval van de avond ging over links; de opgekomen Daley Blind met een perfecte voorzet op de ook opgekomen Dumfries. Kopbal, Lloris zat er weer goed bij. Het publiek ging op de banken, een traktatie voor het volk was in de maak. Oranje domineerde, legde zijn wil op – het was echt zo. Slippertje van Van Dijk nog, Griezmann kon niet vol raken. Sleepbeweging en schot Depay, weer Lloris. Steeds weer Lloris.

De wedstrijd klotste op en neer: scherpe voorzet Moussa Sissouko, Cillessen attent. Maar het gemak waarmee Oranje de wedstrijd volbracht, was een nieuwe accolade in het nog korte maar nu al imposante bondscoachschap van Koeman.

Goed, het blijft oefenvoetbal – helemaal voor de Fransen die de groepswinst al zowat in de binnenzak hadden. We moeten het allemaal nog zien volgend jaar, als er weer afgedaald moet worden naar de stugge Europese middelmaat en subtop om uitwedstrijden te spelen tegen elftallen die de nationale eer verdedigen en hun kans ruiken op een EK. IJsland, Bulgarije, Tsjechië – dat werk.

Wellicht plaatst Nederland zich dus zelfs voor de finaleronde van Nations League, komende zomer. Dat gaat om prestige, niet heel veel meer, maar prestige is wat Oranje zoekt. Duitsland wacht komende maandagavond in Gelsenkirchen, de laatste Nations League-spielerei voor het kwalificatietraject voor het EK 2020 losbarst, met in december de loting. Je ziet het bijna niet meer misgaan.

Memphis Depay rondde de avond af in de Kuip met een Panenka-penalty, het mocht allemaal zo zijn.

Correctie: in een eerder versie stond dat Ronald Koeman alleen zijn debuutwedstrijd als bondscoach verloor, in maart thuis tegen Engeland. Hij verloor ook uit bij Frankrijk in september.