Mei Li Vos lijsttrekker PvdA in Eerste Kamer

Mei Li Vos zat tussen 2007 en 2010 en tussen 2012 en 2017 in de Tweede Kamer voor de PvdA.

Mei Li Vos tijdens een lijsttrekkersdebat in de Eerste Kamer.
Mei Li Vos tijdens een lijsttrekkersdebat in de Eerste Kamer. Foto Vincent Jannink/ANP

Mei Li Vos is de nieuwe lijsttrekker van de Partij van de Arbeid (PvdA) in de Eerste Kamer. Dat is vrijdag in een brief aan de leden bekendgemaakt. Vos zat tussen 2007 en 2010 en tussen 2012 en 2017 in de Tweede Kamer voor dezelfde partij en ging daarna onder meer aan de slag voor vakbond AVV.

De 48-jarige Vos wil onder meer dat haar partij meer oppositie gaat voeren tegen het kabinet in de Eerste Kamer. Ook heeft ze zich meermaals uitgesproken voor betere rechten voor zzp’ers. De PvdA heeft momenteel acht zetels in de Eerste Kamer.

Lees ook: In de senaat willen ze graag een vrouw als fractieleider

Gekozen door leden

De politicoloog is gekozen door de leden van de PvdA. Ze streed voor het lijsttrekkerschap tegen oud-senator Ruud Koole, interim-fractievoorzitter in de Eerste Kamer Esther-Mirjam Sent en oud-Kamerlid Jeroen Recourt. 29,1 procent van de leden bracht een stem uit. Vos won na drie stemrondes met 57,3 procent van de stemmen.

In de Tweede Kamer deed Vos de lastige portefeuille zzp’ers. Ook voerde ze onder meer het woord over het MKB- en het kansspelbeleid. Vorig jaar werd ze op de onverkiesbare plek 32 gezet, waarna ze de politiek tijdelijk verliet.

Gerommel

De PvdA-fractie in de Eerste Kamer kwam eerder dit jaar in opspraak toen NRC onthulde dat toenmalig fractievoorzitter Marleen Barth huurverlaging probeerde af te dwingen voor de burgemeesterswoning waar ze met haar man Jan Hoekema in woonde. Ook miste Barth een belangrijk debat over de donorwet omdat ze op vakantie was.

In februari maakte ze bekend de Kamer te verlaten. Haar opvolger André Postema legde de functie ook snel neer, toen hij in opspraak kwam wegens misstanden rond de schoolexamens van VMBO Maastricht, waar hij bestuursvoorzitter van was. Na deze “heftige periode” nam Esther-Mirjam Sent het stokje over.

Partijvoorzitter Nelleke Vedelaar noemt Vos een “enthousiaste en uitgesproken lijsttrekker”. Onder anderen partijleider en fractievoorzitter in de Tweede Kamer Lodewijk Asscher heeft Vos gefeliciteerd op Twitter.

Twitter avatar LodewijkA Lodewijk Asscher Gefeliciteerd @meilivos ! Verheug me op de samenwerking 💪🌹 in de campagne voor #PS2019 en daarna. #vrolijklinks