Meer dan 600 mensen vermist door bosbranden Californië

Ook is het dodental opgelopen tot 63. De brand ontstond een week geleden en geldt als de dodelijkste in Californië ooit.

Een groot deel van het stadje Paradise (bijna 27.000 inwoners) is volledig verwoest door de bosbranden.
Een groot deel van het stadje Paradise (bijna 27.000 inwoners) is volledig verwoest door de bosbranden. Foto Joch Locher/AP

Het dodental door de bosbranden in de Amerikaanse staat Californië is opgelopen tot 63. Ook worden minstens 630 mensen vermist, meldt persbureau Reuters. Donderdagochtend werden nog 130 mensen opgegeven als vermist.

De branden ontstonden een week geleden en gelden als de dodelijkste in Californië. Minstens 50.000 mensen zijn geëvacueerd vanwege de bosbranden die inmiddels zo’n 55.000 hectare beslaan. Ook zijn er ongeveer 12.000 huizen verwoest.

Lees ook: Het perfecte recept voor bosbranden

Droogte is de grote boosdoener. Californië is nu al 358 weken droger dan gemiddeld. In het zwaar getroffen stadje Paradise is dit jaar tussen mei en november 22 millimeter regen gevallen, tegenover 170 millimeter gemiddeld. Van de tien grootste bosbranden in Californië sinds 1932, sinds wanneer de cijfers nauwkeurig worden bijgehouden, vonden er negen plaats na 2000 en vijf daarvan na 2010.

De Amerikaanse president Donald Trump is van plan het getroffen gebied komende zaterdag te bezoeken. Afgelopen weekend schreef hij op Twitter dat de bosbranden zijn ontstaan door wanbeheer van de bossen - hij dreigde zelfs om die reden geen hulp te geven aan de staat. Eerder gaf hij milieuregels de schuld, waardoor het moeilijker zou zijn om aan voldoende bluswater te komen.

Er woeden meerdere branden in Californië, de meest noordelijke wordt ‘Camp Fire’ genoemd: