Levenslang voor betrokkenheid aanslagen vliegveld Istanbul

De zes verdachten werden veroordeeld voor betrokkenheid bij de aanslagen op de luchthaven in 2016, waarbij 45 mensen om het leven kwamen.

Bij de aanval op het grootste vliegveld van Istanbul kwamen ruim veertig mensen om het leven.
Bij de aanval op het grootste vliegveld van Istanbul kwamen ruim veertig mensen om het leven. Foto Osman Orsal/Reuters

Zes verdachten hebben vrijdag levenslange celstraffen gekregen voor hun betrokkenheid bij de bloedige aanslagen op de luchthaven Istanbul Atatürk in 2016. Daarbij kwamen 45 mensen om het leven en raakten er nog eens 163 gewond. De Turkse rechtbank oordeelde dat de groep medeschuldig is aan moord, meldt persbureau Anadolu.

Lees ook: Spoor van aanslag Istanbul leidt naar Kaukasus

Drie zelfmoordterroristen renden in de zomer van 2016 het grootste vliegveld van Istanbul binnen met automatische wapens, openden het vuur en bliezen zich vervolgens op. Niemand eiste de verantwoordelijkheid op, Turkse autoriteiten concludeerden dat terreurgroep Islamitische Staat achter de actie zat, net als bij verschillende andere aanvallen in Turkije dat jaar. De zes verdachten zouden de drie aanslagplegers ondersteund hebben bij de voorbereidingen.

In totaal worden 46 mensen vervolgd voor betrokkenheid bij de aanval. Het gaat onder anderen om Russen, Algerijnen, Tunesiërs, Egyptenaren, Syriërs en Turken die mogelijk hoorden bij een groter terreurnetwerk.

In 2016 zette NRC de aanslagen in Turkije op een rijtje: