Khashoggi

‘Witte Huis overweegt geestelijke Gülen – volgens Erdogan brein achter coup – uit te leveren aan Turkije’

Foto EPA

Het Witte Huis overweegt de Turkse geestelijke Fethullah Gülen uit te leveren aan Turkije. Daarmee zou de regering-Trump de Turkse president Erdogan willen overtuigen om de druk op Saoedi-Arabië te verminderen naar aanleiding van de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi. Dat meldt de Amerikaanse zender NBC News donderdag op basis van twee anonieme overheidsbronnen en twee anderen met kennis van het plan. Aan functionarissen van het Amerikaanse ministerie van Justitie en de FBI zou recent gevraagd zijn of er een legale manier is om Gülen uit te leveren. De dissident en invloedrijke geestelijke is volgens Erdogan het brein achter de mislukte coup in Turkije in 2016. De VS hebben eerder geweigerd om Gülen uit te leveren omdat er niet genoeg bewijs was dat hij bij de coup betrokken was. (NRC)