Handmatige hertelling nodig in Florida voor Senaatszetel

De verschillen tussen de Republikeinse en zittende Democratische kandidaat zijn bij elektronische hertelling namelijk minimaal.

Stemmen in de Floridiaanse countie West Palm Beach die opnieuw geteld moesten worden.
Stemmen in de Floridiaanse countie West Palm Beach die opnieuw geteld moesten worden. Foto Michele Eve Sandberg/AFP

De senaatsrace voor Florida krijgt een hectisch vervolg. Uiterlijk komende zondag moeten alle stemmen met de hand worden herteld. Dat hebben de autoriteiten van de staat donderdag bekendgemaakt, schrijft persbureau Reuters.

Een machinale hertelling leverde donderdag een verschil van 12.603 stemmen op in het voordeel van de Republikein Rick Scott. De verkiezing voor het gouverneursambt leverde machinaal wel een duidelijk genoeg verschil op. Daar won de Republikeinse kandidaat, Ron DeSantis. Zijn rivaal Andrew Gillum wilde zijn nederlaag donderdag nog niet erkennen.

De Republikeinse en Democratische kandidaten liepen in de Amerikaanse staat nek aan nek, en afgelopen zaterdag besloot Florida om de stemmen opnieuw te tellen. Andrew Gillum, die hoopte de eerste zwarte gouverneur van Florida te worden, erkende de dinsdag van de tussentijdse verkiezingen wel zijn verlies maar trok die erkenning vervolgens in en riep op tot “het tellen van elke stem”.

Uiteindelijk bleek hij maar 33.700 stemmen achter te lopen op de Republikein Ron DeSantis, oftewel zo’n 0,4 procentpunt verschil. Bij minder dan 0,5 procentpunt verschil is in Florida een hertelling vereist. Bij de race om de Senaatszetel was de marge nog kleiner. De Republikein Rick Scott, momenteel de gouverneur, bleek slechts 12.500 stemmen meer te hebben dan de zittende Democratische senator Bill Nelson. Dat betekende een verschil van 0,15 procentpunt.

Florida: een electoraal slagveld

Florida, al decennia een swing state, waar nu eens de ene, dan weer de andere partij wint, heeft zijn reputatie als electoraal slagveld weer eens waargemaakt. Ten minste zeven rechtszaken zijn aangespannen in verband met de verschillende verkiezingen die op 6 november zijn gehouden. Florida is belangrijk omdat in de afgelopen week de Democratische Partij iets van het verlies in de Senaat wist goed te maken toen de zetel van Arizona alsnog aan Kyrsten Sinema werd toegekend. Als ook Florida een Democratische senator krijgt, zijn de verhoudingen in de Senaat niet veranderd ten opzichte van nu. President Trump riep vorge week woensdag de midterm-verkiezingen tot grote overwinning uit, juist door de schijnbare winst in de Senaat.

De hertellingen in Florida leggen het sterk gepolariseerde politieke klimaat in de VS wederom bloot. Gouverneur Scott waarschuwde dat in verschillende counties verkiezingsfraude werd gepleegd, hoewel daar volgens autoriteiten geen bewijs voor is. President Trump uitte herhaaldelijk zijn frustraties over de verkiezingen in Florida en echode de ongefundeerde claim van de zittend gouverneur. Democraten concludeerden dat Republikeinen het democratische proces wilden verhinderen.

Het belang voor de Democraten

De Democratische partij zet alles op alles om zoveel mogelijk stemmen geteld te krijgen. Woensdag boekte ze een overwinning in de rechtszaal, toen een federale rechter in Tallahassee kiezers tot komende zaterdag 5 uur de tijd gaf om te controleren of hun post-stem of zogeheten ,,voorlopige” stem op de juiste manier is uitgebracht. Op die stembiljetten is de handtekening van de kiezer doorslaggevend voor de geldigheid. Met deze uitspraak in de hand kunnen zij bij de kiescommissie de geldigheid van hun handtekening aantonen.

De kwestie deed sterk denken aan de presidentsverkiezingen van 2000, toen George W. Bush met enkele honderden stemmen verschil Florida won van Al Gore. Dat verschil gaf de doorslag en bezorgde Bush het presidentschap. Een krappe meerderheid in het Amerikaans Hooggerechtshof besloot uiteindelijk dat er geen hertelling nodig was.

Lees ook: Florida en de hertelling van 2000: ‘het was vreselijk’

Het was dit jaar al duidelijk dat de Republikeinen klappen moesten verwerken in het Huis van Afgevaardigden, waar Democraten een meerderheid hebben veroverd. Sinds de verkiezingen op 6 november is na vertraagde uitslagen het verschil echter groter geworden en lijkt het erop dat de Democratische partij tussen de 35 en 40 zetels heeft teruggewonnen. De Republikeinen hoopten hun meerderheid in de Senaat met een aantal zetels te vergroten, maar ook dat blijkt door de onverwachte winst de Democraat Sinema in Arizona tegen te vallen.