‘Geheime aanklacht in VS tegen WikiLeaks-oprichter Assange’

Waar de aanklacht precies over gaat, is niet duidelijk. De activist zelf is al langer bang dat de Verenigde Staten hem willen berechten.

WikiLeaks-oprichter Assange in mei dit jaar.
WikiLeaks-oprichter Assange in mei dit jaar. Foto Frank Augstein/AP

De Verenigde Staten zouden een aanklacht tegen WikiLeaks-oprichter Julian Assange hebben voorbereid. Dat blijkt uit per ongeluk geopenbaarde gerechtelijke documenten waarin Assagne terloops wordt genoemd, schrijft The Washington Post vrijdag. Waar de aanklacht precies over gaat, is niet duidelijk.

Assange, geboren in Australië, zit al zes jaar ondergedoken in de ambassade van Ecuador in Londen. Hij vluchtte daar naartoe om te ontkomen aan uitlevering aan Zweden. Daar werd hij verdacht van het aanranden van twee Zweedse vrouwen. Volgens de Wikileaks-oprichter had het Scandinavische land hem vervolgens willen uitleveren aan de Verenigde Staten. Assange denkt dat de VS hem willen berechten voor het lekken van 250.000 geheime overheidsdocumenten.

Lees ook: Eén voet op de stoep, en Assange wordt opgepakt

De gelekte papieren hebben onder meer betrekking op de oorlogen in Afghanistan en Irak. Ook werden via WikiLeaks gestolen e-mails van de Democraten gepubliceerd naar aanloop van de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. De e-mails zouden via Russische hackers in handen van WikiLeaks zijn gekomen. Er wordt daarom gespeculeerd dat de aanklacht misschien wel te maken heeft met het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller.

Eind juli werd bekend dat president Moreno van Ecuador aan een akkoord met het Verenigd Koninkrijk zou werken om Assange uit de ambassade te zetten. Wanneer dat zou moeten gebeuren werd toen niet duidelijk, maar binnen de ambassade wil men wel van hem af. Eenmaal in handen van de Britse autoriteiten, is de activist bang dat hij aan de Verenigde Staten uitgeleverd zal worden. Wat voor straf hem daar boven het hoofd hangt is onduidelijk, maar volgens The Washington Post is nu in ieder geval duidelijk dat hij wel vervolgd zal worden.

Lees meer over de theorie dat Assange voor Rusland werkt: De Russische connectie van WikiLeaks

‘Niet openbaar maken’

Het bestaan van de aanklacht tegen de Assange kwam aan het licht doordat justitie een fout had gemaakt bij een zaak die niets met WikiLeaks te maken heeft. In die zaak zou justitie hebben verzocht om de aanklacht tegen de WikiLeaks-activist niet openbaar te maken. Assange zelf heeft altijd gedacht dat de VS hem willen berechten. De voormalig CIA-baas en nu minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo noemde Assange eerder een “vijandige inlichtingendienst”.

Een van Assanges advocaten, Barry Pollack, reageerde tegenover The Washington Post verontwaardigd op het nieuws. Hij noemt het “onverantwoordelijk” dat de activist mogelijk wordt vervolgd voor “het openbaren van juiste informatie”. Het is niet duidelijk hoe lang de aanklacht van het ministerie van Justitie er al ligt.

Twitter avatar wikileaks WikiLeaks Did the US Department of Justice just accidentally reveal that it has charged WikiLeaks’ publisher Julian Assange, in a secret charges request it filed in another case at the Eastern District of Virginia, with a cut-and-paste error? https://t.co/XCpean1yof https://t.co/dZ6JjAFGlk