Reportage

En nu maar hopen dat-ie komt

Sinterklaasfeest Op kinderopvang BijDeHand in Rotterdam is het enthousiasme voor de Sint onverminderd groot. Cadeautjes, dáár gaat het om.

Kinderen knutselen een mijter in elkaar in kinderopvang Sjakie in de Chocoladefabriek. Van links naar rechts: Aida, Khivany, Maria (met mijter), Layla.
Kinderen knutselen een mijter in elkaar in kinderopvang Sjakie in de Chocoladefabriek. Van links naar rechts: Aida, Khivany, Maria (met mijter), Layla. Foto: Nick Somers

Bij het onderwerp ‘verlanglijstje’ gaan de oogjes glimmen en komen de tongen los. Daphne (4) wil emoji’s waar je in kunt knijpen - „squeezies!”, roept Chiara (8), die daar al acht van heeft. David (6) gaat een L.O.L. Surprise-bal vragen. „Daar zitten echt zo veel leuke dingen in. Een oogdingetje [vergrootglas, red.], ketting of armband of poppetje.”

Lees ook: Amsterdamse Sint komt niet per stoomboot en Piet is een vriend

Khivany (4) wil Poopsie-slijm, een soort L.O.L. volgens haarzelf. „Er zitten allemaal namen in, ik weet er maar één, Oopsie Starlight.” David heeft het slijm al, de rode. Chiara had de kleine gekregen maar die is opgedroogd. „De grote is juist leuk”, vindt David.

Op kinderopvang BijDeHand in de Rotterdamse wijk Prinsenland (locatie Sjakie in de Chocoladefabriek), worden deze vrijdagmiddag mijters geknutseld en tekeningen gemaakt, ter voorbereiding op de aankomst van de Sint. Als-ie komt, tenminste. „Ze weten niet waar ze moeten aanmeren want het water staat te laag”, zegt Chiara, verwijzend naar het Sinterklaasjournaal. „Ze zijn gisteren pas vertrokken.” Van de hevige discussie over de kleur van Piet is hier niets te merken.

„Ik heb het enthousiasme bij kinderen of het geloof in het verhaal nooit minder zien worden”, zegt locatiemanager Esther Mulder, moeder van twee kinderen van 9 en 12 jaar. „In de manier waarop mijn kinderen het feest ervaren en in hoe ik dat vroeger deed, zie ik geen verschil. De bubbel is niet gebarsten.”

Van links naar rechts: Marie, Layla, Roshni. Foto Nick Somers

‘Kinderen filteren’

Eén keer kwam haar dochter thuis met een verhaal over oude en nieuwe Pieten, de oude zouden niet meer mogen. „Daar maakte ze een logische redenering van en daarna heb ik haar er nooit meer over gehoord.”

Kinderen filteren, zegt Marieke Grijpink, pedagogisch beleidsmedewerker bij de SWKGroep, waaronder de opvang valt. „Als het ze boven de pet gaat, zoals met de Pietendiscussie, dan laten ze het voor wat het is. Het verhaal, de cadeautjes - dat overstemt bij Sinterklaas.”

Bij babygroepen doet de kinderopvang niet meer aan Sinterklaas dan liedjes luisteren of lichtjes ophangen, vertelt ze. Peuters mogen bouwen met ingepakte dozen, liedjes zingen, pietengym doen of zich als Sint of Piet verkleden. „Activiteiten die helpen bij hun ontwikkeling.” Zij maken Sinterklaas bewust mee, maar begrijpen het niet. Ze zijn soms zelfs bang: zo’n rood bemantelde man kennen ze niet.

Kleuters zitten volop in de Sinterklaasleeftijd, maar juist bij hen doet de opvang het rustig aan met activiteiten. „We maken de ruimtes gezellig, ze zetten hun schoen en mogen een verlanglijstje maken. Maar we bombarderen ze niet. Dat wordt te druk: ze vieren Sinterklaas al thuis en op school, op de sportclub, bij de werkgever van ouders. En als die gescheiden zijn, bij twee families.” De opvang is vrije tijd.

Claire (7) viert Sinterklaas met haar ouders en neven en nichten. Een leuke tijd, vindt ze: je mag je schoen zetten (zij om de twee dagen), meestal vier je het met je familie en je krijgt lekker veel cadeautjes. Er is zelfs één avond „waarop je alles krijgt”. „Allemaal grote cadeaus.”

Waar hoopt zij op? Ze heeft een verlanglijstje ingevuld op een kalender die ze „gratis bij de Hema” heeft gehaald. Er staat op: slijm, DIY (waarmee je zelf dingen kunt knutselen), Lego City en een boek. „Sinterklaas mag kiezen welke.”

Van links naar rechts: Daphne, Khivany, Marie, Layla, Roshni. Foto Nick Somers

Huis vol slijm

Layla (8) gaat ook iets aan Sinterklaas vragen wat níéts met speelgoed te maken heeft, zegt ze. „Tina-schriften. Als ik die niet krijg, vind ik het geen pakjesavond. Want die wil ik het liefst van allemaal.” Je kan ook een buddie vragen!, roept Claire. Dat zijn lijmvierkantjes waarmee je iets aan de muur kunt plakken, maar waar kinderen lange slierten van maken waarmee ze tussen hun vingers spelen. „Ik heb dat al, straks ligt mijn huis er vol mee”, zegt Layla. Claire: „Mijn huis ligt vol slijm.”

Volgens David heeft Sinterklaas nog geen cadeautjes meegenomen naar Nederland. „Hij kijkt eerst wie stout is en wie lief is.” Chiara denkt dat hij in Nederland misschien nog wat bij zal kopen als hij niet genoeg bij zich heeft. „Want je hebt hier ook gewoon een Intertoys.”