In beeld

Dit zijn de winnaars van de NRC Fotowedstrijd van oktober

Joris van der Linden wint met ‘Camouflage, the art of staying hidden’ de vakjuryprijs van oktober, met als thema ‘Kleur’. “De meisjes lijken zo uit het schilderij gestapt. De fotograaf heeft goed gezien dat de kleuren overeenkomen”, aldus de jury. We zetten hieronder de top-10 op een rij, met motivering van de jury.
Camouflage, the art of staying hidden: "De meisjes lijken zo uit het schilderij gestapt. De fotograaf heeft goed gezien dat de kleuren overeenkomen. De foto is sterk omdat hij strak en recht genomen is, aangezien het schilderij juist al zo druk is."
Joris van der Linden
2. Dresses: "Mooi ritme tussen de kleuren en tussen licht en donker. Het is een hele kleurrijke, maar ook juist een hele rustige foto."
Paul Paree
3. Pink Pool: "Mooie compositie, alles is in dezelfde tonen. Ook de beweging in het water geeft een mooi beeld."
Niels Slenterprenten
4. Chevrolet: "Dit is een hele grappige foto met terugkerende kleuren. Je vraagt je af of de fotograaf hier toevallig langsgelopen is, of dat hij een bekende is van het stel op de foto."
Cyril Wermers
5. "Het perspectief van onder naar boven is erg leuk. Hierdoor krijgt de foto twee lagen. Je ziet de mensen niet op de foto, maar je weet wel dat ze er staan. De vliegers lijken wel haast als bloemen uit de begroeiing te komen."
Marjolein
6. Haagje: "Bijzonder maanlicht en mooie contrasterende kleuren door combinatie van kunstlicht en maanlicht. De horizontale lagen worden gebroken door het verlichte raam."
WM de Haan
7. Koeien in Karreveld met zeekraal: "Mooie vlakverdeling, grappig dat de koeien in hun eigen vakje lijken te staan. De bruine kleur van de koe zie je weer terug in het bruine gras. De lijnen creëren diepte en de fotograaf heeft een mooi standpunt."
Jan Koeman
8. Faro, magie rond middernacht, zonsondergang over de Oostzee: "Het is net een schilderij, zo abstract. Bijzonder dat je nog de rimpels in het water ziet. De pasteltinten zijn erg mooi."
Jan Roelof Hessels
9. Hoop, Holocaust Memorial, Berlijn: "Mooi die verschillende contrasten tussen hard en zacht, rond en vierkant, kleur en grijs."
Wuest
10. Hallerbos in bloei: "Deze foto heeft een bijzondere lichtval. Het lijkt wel een sprookjesbos, en geeft een magisch gevoel. Het ritme van de bomen en het slingerende pad geven een mooie diepte."
Sven Broeckx
De winnaar van de publieksprijs: Kleurrijk zomercarnaval.
René Rollema