Consulaat Istanbul

Doodstraf geëist 5 verdachten in moordzaak journalist Khashoggi

Een Saoedische aanklager heeft de doodstraf geëist voor vijf van de elf verdachten van de moord op Jamal Khashoggi. De officiële lezing van de Saoediërs luidt: de verdachten kregen opdracht om de journalist te repatriëren, maar besloten toen zelf hem om het leven te brengen. Vermoed wordt echter dat de machtige kroonprins Mohammed bin Salman achter de moord op Khashoggi in het Saoedische consulaat in Istanbul zit. Op 2 oktober stapte hij er naar binnen om zijn scheidingspapieren te verkrijgen. Die dag landde een vliegtuig uit Saoedi-Arabië in Istanbul, met daarin 15 Saoediërs die naar het consulaat reisden. Volgens Turkije had een van hen een botzaag bij zich. Deze passagiers vlogen die dag terug naar het Saoedi-Arabië. Onbekend is waar het lichaam van Khashoggi nu is. (NRC)