Consulaat Istanbul

Saoedische aanklager eist doodstraf voor vijf verdachten in moordzaak Khashoggi

Een Saoedische officier van justitie heeft de doodstraf geëist voor vijf van de elf verdachten van de moord op de journalist Jamal Khashoggi. De verdachten zouden opdracht gekregen hebben de journalist te repatriëren, maar toen zelf besloten hebben hem om het leven te brengen. Khashoggi is vermoord in het Saoedische consulaat in Istanbul. Op 2 oktober stapte hij daar naar binnen om zijn scheidingspapieren te verkrijgen. Zijn verloofde wachtte buiten op hem, maar heeft hem sindsdien niet meer gezien. Op diezelfde dag landde er een vliegtuig uit Saoedi-Arabië in Istanbul, met daarin vijftien Saoediërs die vervolgens naar het consulaat reisden. Volgens Turkije had een van hen een botzaag bij zich. Deze passagiers vlogen later die dag terug naar het Saoedi-Arabië. De officier van justitie stelt nu dat dit team de opdracht had Khashoggi te repatriëren, maar dat het hoofd van dit team zelf de opdracht heeft gegeven hem te doden. Onbekend is waar het lichaam van Khashoggi nu is. Volgens de openbaar aanklager is Khashoggi gedrogeerd in het consulaat, daarop zou hij vermoord zijn en is zijn lichaam in stukken gezaagd. (NRC)