EBA-voorzitter Enria: direct maatregelen nemen als bank slecht scoort op stresstest

Bankentoezicht Andrea Enria, voorzitter van de Europese bankenautoriteit, wil dat de uitslagen van stresstesten direct worden gepubliceerd.

EBA-voorzitter Andrea Enria.
EBA-voorzitter Andrea Enria. Foto Reuters/Yves Herman

Als banken slecht scoren op stresstesten, zijn de gevolgen daarvan niet duidelijk genoeg. Niet alleen de resultaten moeten worden gepubliceerd, maar ze moeten ook, net als in de Verenigde Staten, direct worden gekoppeld aan maatregelen om de problemen te verhelpen.

Dat zei Andrea Enria, voorzitter van de Europese bankenautoriteit (EBA), donderdag in een toespraak bij de centrale bank van Roemenië. De EBA houdt om de twee jaar stresstesten om te onderzoeken in hoeverre banken bestand zijn tegen schokken van buitenaf, zoals een economische crisis of kelderende huizenprijzen. Op die manier wordt geprobeerd zwakke plekken bij banken bloot te leggen.

In de VS worden banken ook onderworpen aan stresstesten. Daar zijn de consequenties van het presteren van de banken meteen duidelijk, omdat indien nodig direct corrigerende maatregelen (zoals hogere kapitaaleisen) worden aangekondigd.

In Europa zijn andere autoriteiten, zoals toezichthouders in lidstaten zelf, ervoor verantwoordelijk banken maatregelen te laten nemen. Dat maakt de gevolgen van de testen voor publiek en beleggers erg ondoorzichtig, vindt Enria.

De EBA test sinds 2010 elke twee jaar bijna vijftig grote financiële instellingen uit vijftien landen, die samen ongeveer 70 procent van de activa van het Europese bankwezen in handen hebben. In Nederland worden ABN Amro, ING, Rabobank en BNG Bank op deze manier onder de loep gelegd door de EBA. Begin deze maand bleek uit de tweejaarlijkse test dat zij goede kapitaalbuffers hebben: ze presteerden ruim boven het Europese gemiddelde. De Britse banken Barclays en Lloyds en de Italiaanse Banco BPM scoorden het slechtst.

De EBA verhuist komend voorjaar van Londen naar Parijs, vanwege de Brexit. Huidige EBA-chef Enria wordt per januari 2019 hoofd van het bankentoezicht bij de Europese Centrale Bank.