Bank

ABN Amro bekijkt versimpeling structuur met een verzelfstandigde investeringstak

ABN Amro onderzoekt de mogelijkheden om de eigen bedrijfsstructuur te versimpelen door twee afzonderlijke delen van het concern samen te voegen. Het gaat om ABN Amro Group en ABN Amro Bank. Dat zou volgens de bank de organisatie eenvoudiger maken en ook financiële voordelen kunnen hebben. Welke dat zijn, wordt momenteel onderzocht, zo heeft de bank vrijdagochtend op zijn jaarlijkse Investor Day laten weten. Op deze investeerdersdag presenteert de bank de strategische plannen voor komende jaren.

Een van de stappen die ABN Amro nu al zet is het verzelfstandigen van de investeringstak. De bank blijft als een van de deelnemers betrokken bij het nieuwe bedrijf Capital A. Ook de familie Brenninkmeijer stapt met hun investeringsvehikel er in.

Daarnaast liet ABN Amro weten te kijken naar extra winstuitkeringen, bovenop de reguliere dividenduitkering van 50 procent. De bank is financieel „goed gepositioneerd” voor dat extraatje, maar concrete bedragen of data werden nog niet genoemd.

Wel verwacht de bank voor het vierde kwartaal op rij een voorziening van ongeveer 50 miljoen euro te nemen vanwege de kosten van een eerder aangekondigde reorganisatie. Begin augustus liet de bank weten 250 banen te schrappen bij de zakenbanktak. De jaarlijkse kosten moeten door de reorganisatie met 80 miljoen euro worden teruggebracht.

Topman Kees van Dijkhuizen stelde vrijdag tevreden te zijn over de inkomstengroei die het bedrijf sinds de gedeeltelijke beursgang, drie jaar geleden, heeft gerealiseerd. „Dit heeft geleid tot een significant betere winstgevendheid waardoor we ons dividend elk jaar hebben kunnen verhogen.” Van Dijkhuizen liet ook weten dat de kapitaalpositie is verbeterd. Banken moeten, als gevolg van vernieuwde kapitaaleisen, die vanaf 2022 gaan gelden. meer geld in kas om financiële tegenspoed op te vangen. (NRC).