Bangladesh

Gevluchte Rohingya weigeren terugkeer naar Myanmar

Een plan van Bangladesh en Myanmar om gevluchte Rohingya te laten terugkeren naar dat laatste land, lijkt te mislukken. Een eerste groep vluchtelingen had donderdag de terugreis moeten aanvaarden, maar volgens persbureaus Reuters en AP bleek niemand daartoe bereid. Vorig jaar vluchtten zo’n 700.000 Rohingya de grens met Bangladesh over. Het volk vormt in het boeddhistische Myanmar een moslimminderheid, die een tweederangs behandeling krijgt. De vluchtelingenstroom vanuit het land van politiek leider Aung San Suu Kyi kwam in 2017 op gang doordat het regeringsleger keihard had teruggeslagen als reactie op aanvallen van Rohingya-rebellen. Militairen en boeddhistische burgers zouden zich vervolgens schuldig hebben gemaakt aan moorden op en verkrachtingen van Rohingya. (NRC)